MARK RUTE POSTAO NOVI GENERALNI SEKRETAR NATO: Odmah po dolasku na poziciju otkrio šta misli o AMERIČKIM PREDSEDNIČKIM IZBORIMA

Autor:

Svet

01.10.2024

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rute je naglasio da jedva čeka da počne mandat na dužnosti generalnog sekretara NATO i zahvalio se Jensu Stoltenbergu na njegovom doprinosu tokom obavljanja ove funkcije

MARK RUTE POSTAO NOVI GENERALNI SEKRETAR NATO: Odmah po dolasku na poziciju otkrio šta misli o AMERIČKIM PREDSEDNIČKIM IZBORIMA

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic, Shutterstock

Zemlje NATO-a treba da povećaju izdvajanja za odbranu, a transatlantske veze u alijansi moraju da budu "čvrste", rekao je danas Mark Rute, novi generalni sekretar NATO-a.

Rute je tokom zajedničke konferncije sa Jensom Stoltenbergom, koga nasleđuje na funkciji generalnog sekretara NATO, dodao i da Ukrajina ostaje prioritet alijanse, prenosi Rojters.

On je dodao i da nije zabrinut za ishod izbora u Sjedinjenim Državama, jer će moć, kako je naveo, da sarađuje sa bilo kojim kandidatom - potpredsednicom SAD Kamalom Haris ili bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom - ako pobede.

Rute je naglasio da jedva čeka da počne mandat na dužnosti generalnog sekretara NATO i zahvalio se Stoltenbergu na njegovom doprinosu tokom obavljanja ove funkcije.

U Briselu je danas počela primopredaja dužnosti na mestu generalnog sekretara NATO-a, u kome će Jensa Stoltenberga, jednog od zvaničnika alijanse sa najdužim stažom, naslediti bivši holandski premijer Mark Rute, u trenutku kada se NATO suočava sa nekim od najvećih izazova u svojoj istoriji.

Stoltenberg, 13. generalni sekretar NATO-a, preuzeo je dužnost 2014. godine, a dužinu njegovog mandata nadmašio je samo holandski diplomata Jozef Luns, koji je proveo 13 godina na čelu NATO-a.

Vojni komitet NATO-a se juče zvanično pozdravio sa Stoltenbergom, a zamenik predsednika Vojnog komiteta general-potpukovnik Endru M. Roling pohvalio je njegovo "demokratsko vođstvo i duh snage i jedinstva koji je uneo u savezničke države".

U svom govoru, Stoltenberg se zahvalio za "trud i saradnju u proteklih 10 godina" i naglasio da je "NATO sada veći, jači i spremniji nego ikada da se suoči sa bilo kojim izazovom", kao i da "otpornost i snaga NATO-a ne zavise od pojedinaca već od kolektiva".

Rute će postati 14. generalni sekretar u istoriji NATO-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading