KURTI ISPROVOCIRAO NATO KAO NIKADA DO SADA! Alijansa hitno šalje trupe na Kosmet, vojnici su spremni za EKSPRESNO REAGOVANJE

Autor:

Vesti

30.09.2024

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alijansa hoće da pošalje jasnu poruku

KURTI ISPROVOCIRAO NATO KAO NIKADA DO SADA! Alijansa hitno šalje trupe na Kosmet, vojnici su spremni za EKSPRESNO REAGOVANJE

Foto: Tanjug

NATO će od danas do 16. oktobra rasporediti oko 200 pripadnika novoformiranih Savezničkih snaga za reagovanje (ARF) na Zapadni Balkan, kako bi započeli s treninzima i bili spremni da pomognu pripadnicima Kfora, prenosi Tanjug.

Iz Kfora je saopšteno da je ovo prvi put da su raspoređeni pripadnici ARF-a od kako je ta formacija uspostavljena u julu ove godine, i dodaje se da će 50 pripadnika Operativnog tima za vezu i izviđanje unutar ARF-a biti raspoređeno u AP Kosovu i Metohiji, dok će ostali biti raspoređeni u Severnoj Makedoniji.

- Raspoređeno osoblje uvežbavaće se kako bi se održao visok nivo spremnosti i testirale veštine i procedure da se brzo rasporede velike snage. Deo uprave ARF-a biće privremeno integrisan u komandnu strukturu misije Kfora, sa zadatkom da se utvrde logisitčke, infrastrukturne i operatvine potrebe za Kfor, što treba da predstavlja značajno osnaženje stanja Kfora - navodi se u saopštenju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Deo vojnika ostaće da bude ispomoć jedinicama KFOR-a

Dodaje se da je ARF ''strateška, visoko pripremljena snaga spremna na delovanje na više područja''.

- U stanju je da se rasporedi u kratkom roku - navodi se u saopštenju.

Iz Alijanse je saopšteno da raspoređivanje snaga ARF-a, zajedno sa tekućim raspoređivanjem Strateških rezervnih snaga najavljenih ranije meseca, ''šalje jasnu poruku'' rešenosti NATO-a da očuva mir i stabilnost u regionu, i govori o spremnosti Alijanse da brzo reaguje.

Saveznička komanda u Napulju (SKN) blisko prati situaciju na Zapadnom Balkanu, koji je u saopštenju označen kao strateški važan za Alijansu.

U saopštenju se navodi i deo o nekoordinisanim i jednostranim potezima, koji se nesumnjivo odnose na poteze Aljbina Kurtija i privremenih prištinskih institucija, koje su Srbima zagorčali život na Kosmetu u svakom njegovom segmentu.

- Napetosti koje se ponavljaju i nekoordinisani potezi podigli su nivo zabrinutosti kod saveznika i partnera NATO-a o miru širom Kosova, stabilnosti u regionu i bezbednosti trupa NATO-a i partnera - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da SKN pruža podršku Kforu u implementaciji mandata koji se bazira na rezoluciji UN 1244 iz 1999. godine, kako bi se osiguralo sigurno i bezbedno okruženje za ''sve narode i zajednice koje žive na Kosovu'' i kako bi se svima omogućila sloboda kretanja u svakom momentu.

- Pripadnici Kfora deluju kao treće-pozivci, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i snagama misije Euleksa, koji su prvi i drugi pozivci - stoji u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko2

30.09.2024 13:49

Svi su oni na Kosovu sa zadatakom da čuvaju režim Kurtija.Ovo je bacanje prašune u oči Srbima i ostalom svetu.