"NE IGRAJTE SE": Oglasio se novi Ramzan Kadirov! Evo zašto ceo svet veruje da Moskva ima plan za njega (VIDEO)

Autor:

Svet

16.09.2024

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka operacije ukrajinske vojske u području Kurske oblasti, ovaj čovek postao je jedan od najistaknutijih ruskih ratnih komentatora. Svakodnevno objavljuje video-snimke i tekstove na Telegramu, gde ima gotovo 300.000 pratilaca

"NE IGRAJTE SE": Oglasio se novi Ramzan Kadirov! Evo zašto ceo svet veruje da Moskva ima plan za njega (VIDEO)

Foto: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Od početka operacije ukrajinske vojske u području Kurska Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga “Ahmat”, postao je jedan od najistaknutijih ruskih ratnih komentatora, piše Dojče vele.

On se često oglašava na svom kanalu na Telegramu, a u svojim redovnim izveštajima rusko Ministarstvo odbrane redovno spominje učinke jedinice na čijem je čelu, preneo je Index.hr.

U svom poslednjem oglašavanju, general-major ruske vojske i zapovednik čečenskih specijalnih snaga "Ahmat" postavlja nezgodno pitanje:

"Zašto je neprijatelj još uvek u Kurskoj oblasti? Više od 200 tenkova, više od 400 borbenih vozila i isto toliko je kasnije tamo prebačeno. Prvo je poslato 12.000 ljudi, zatim dodatne snage i sredstva koja moraju biti uništena."

Jedinica "Ahmat" inače važi za privatnu vojsku sina ubijenog čečenskog lidera Ahmata Kadirova, sadašnjeg vladara Čečena Ramzana Kadirova, iako je sada uključena u ruske oružane snage.

Od početka operacije ukrajinske vojske u području Kurske oblasti Alaudinov je postao jedan od najistaknutijih ruskih ratnih komentatora. Svakodnevno objavljuje video-snimke i tekstove na Telegramu, gde ima gotovo 300.000 pratilaca.

Citiraju ga agencije i pozivaju ga u svoje emisije, pa se ne mali broj njih pita da li je Alaudinov samo propagandista Moskve ili Kremlj od njega želi da napravi naslednika Ramzana Kadirova.

Alaudinov je rođen na severnom Kavkazu, van Čečenije. Ipak, njegov otac, stariji brat i ostali rođaci umrli su tokom čečenskog rata između konstitutivne republike i Moskve.

"On je uvek bio deo onoga što mi zovemo federalistički čečenski tabor, odnosno Čečeni koji su uvek bili proruski orijentisani", kaže Servin Mur sa Univerziteta u Birmingemu. To ga razlikuje od Ramzana Kadirova, koji se pozicionira kao "lokalni terenski zapovednik koji zapoveda u Čečeniji, ali se istovremeno drži podalje od Kremlja".

Alaudinov je studirao pravo, radio u čečenskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, brzo napravio karijeru i postao zamenik ministra. Smatrali su ga bliskim saradnikom Ramzana Kadirova, ali je, prema medijskim izveštajima, pao u nemilost kasnih 2010-ih i bio prisiljen da ode u penziju pa se preselio u Moskvu.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu Alaudinov je preuzeo vođstvo specijalne jedinice Ahmat, zbog čega Mur smatra da se Alaudinov nada da će ponovo zadobiti Kadirovljevu naklonost vođenjem specijalnih snaga.

Za svoje zasluge Alaudinov je od Moskve dobio titulu heroja Rusije, a u aprilu 2024. imenovan je i zamenikom načelnika Odeljenja za vojnopolitički rad u Ministarstvu odbrane Rusije, gde organizuje "vojno-političku propagandu i agitaciju".

Sa svojim kontaktima s čečenskom elitom i kao zapovednik “Ahmata”, dok mobilizuje dobrovoljce iz cele Rusije, Alaudinov je posebno prikladan za obraćanje različitim ciljnim grupama, kaže ruski stručnjak Mur, dodajući da Alaudinov uspeva da širi izjave i zahvaljujući iskustvu s društvenih mreža i u ministarstvu odbrane.

Republika

Foto: X/Дождь/Printscreen

Apti Alaudinov

 

Alaudinov bi takođe mogao da popuni prazninu koju je ostavio Jevgenij Prigožin, kaže Adam Ašab, stručnjak za Kavkaz i konsultant u RAA Brandenburgu, agenciji za podršku obrazovanju i društvenoj integraciji.

"Moskva je izgubila Prigožina, a čini se da joj treba novi Prigožin, ne nužno u ovoj specifičnoj strukturi, kao što je bio slučaj s Vagnerovom grupom, već iz raznih razloga – jedan od njih je to što Alaudinov snima zanimljive video-snimke", kaže Ašab.

Adam Ašab, koji prati čečenske medije i društvene mreže, kaže da dosad nije video znakove promene. Osim toga, dodaje, Moskva bi učinila sve da takav prenos vlasti prođe glatko.

Ipak, stručnjaci ne isključuju da bi Ramzana Kadirova mogao da zameni Apti Alaudinov ili neko drugi. Veruju da Kremlj ima nekoliko opcija. Alaudinov, kog podržavaju snage bezbednosti Ruske Federacije, mogao bi biti jedna od njih.

Alaudinov je nedavno objavio video-snimak u kom upozorava Evropljane da, ako budu dozvoljavali Americi da se "igra" s ratom u Ukrajini i nuklearnim elektranama, da će najveće posledice osetiti upravo Evropa i Evropljani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading