UZBUNA U NEMAČKOJ! Zavijale SIRENE za opasnost! Šta se dešava? (VIDEO)

Autor:

Svet

12.09.2024

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čudan, piskavi zvuk koji je emitovan sa svih mobilnih telefona bio je sasvim dovoljan da izazove nelagodu

UZBUNA U NEMAČKOJ! Zavijale SIRENE za opasnost! Šta se dešava? (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/WELT

Danas tačno u 11 časova Nemačka je bila poprište neuobičajene situacije - "sirene" su se oglasile sa svih mobilnih telefona, televizora i radio aparata širom zemlje.

Ova proba uzbune najavljena je pre nekoliko dana, a saopšteno je da će se u isto vreme oglasiti i klasične sirene za uzbunu, mada se to u mnogim mestima nije dogodilo, jer su lokalne zajednice same mogle da odluče da li će to učiniti ili ne.

"Čudan zvuk koji je izazvao nelagodu"

Čudan, piskavi zvuk koji je emitovan sa svih mobilnih telefona bio je sasvim dovoljan da izazove nelagodu, pogotovo kod onih koji nisu znali o čemu se radi i koji su verovatno pomislili da je njihovim uređajima došao kraj.

Razlozi za isprobavanje sistema uzbunjivanja

Nemačke vlasti su proglasile 12. septembar za Dan upozorenja ove godine, a razlozi za isprobavanje sistema uzbunjivanja su, osim rata u Ukrajini, i sve češće vremenske neprilike poput poplava i ekstremnih vrućina.


Dan upozorenja je prvi put proglašen u Nemačkoj 2020. godine, a od 2021. je rešeno da to ubuduće uvek bude tokom jednog dana u drugoj sedmici septembra.

Ovaj dan je namenjen testiranju alarmnih sistema u slučaju vanredne situacije.

Provera sistema upozorenja

Građani su putem "Cell Broadcast" sistema na svoje mobilne telefone dobili poruku upozorenja, koja je bila najefikasnija.

Svaki pojedinac može da proveri da li sistem upozorenja na njegovom pametnom telefonu radi i da eventualni problem reši ukoliko postoji.

Uloga Federalne kancelarije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama

Upozorenje je u 11 sati pokrenula Federalna kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) u Bonu. Savezna vlada je takođe upozoravala na opasnost putem različitih kanala, ali poruka upozorenja putem mobilne usluge Cell Broadcast na mobilnim telefonima se pokazala kao najefikasnija.

Ova proba uzbune u Nemačkoj jasno pokazuje ozbiljnost države u pripremi za vanredne situacije i potrebu za efikasnim alarmnim sistemima.

Dan upozorenja će ubuduće biti važan datum za testiranje alarmnih sistema, a mogućnost da građani sami provere ispravnost sistema na svojim telefonima pruža dodatni nivo sigurnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading