PLENKOVIĆ U NENAJAVLJENOJ POSETI ZELENSKOM: Hrvatska čvrsto uz Ukrajinu, OVO im je sada cilj! (VIDEO)

Autor:

Svet

11.09.2024

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ukrajini su s Plenkovićem i ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar uprave, pravosuđa i digitalne transformacije Damir Habijan te ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman

PLENKOVIĆ U NENAJAVLJENOJ POSETI ZELENSKOM: Hrvatska čvrsto uz Ukrajinu, OVO im je sada cilj! (VIDEO)

Foto: Tanjug/HINA/MARIO STRMOTIC/Photo/Luca Bruno

U posetu Ukrajini jutros je stigao hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković će se u Kijevu sastati s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom, predsednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom i drugim ukrajinskim zvaničnicima.

U Ukrajini su s Plenkovićem i ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar uprave, pravosuđa i digitalne transformacije Damir Habijan te ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Plenković je poveo i Zvonimira Frka-Petešića, svog portparola. On će sa njima učestvovati i na sastanku Krimske platforme.

Vlada Hrvatske: Ovo je treća Plenkovićeva poseta Ukrajini, sastaće se s celim državnim vrhom

Iz vlade Hrvatske su se naknadno oglasili sledećim saopštenjem:

- Predsednik Vlade Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev, u radnu posetu Ukrajini. Uz predsednika Vlade su ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Damir Habijan te ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuchs. 

Ovo je treća poseta predsednika Vlade Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije, 24. februara 2022. te još jedan znak solidarnosti Hrvatske s Ukrajinom, koja danas brani svoju slobodu, evropsku sigurnost, ali i zajedničke demokratske vrednosti i načela međunarodnog prava. Hrvatska nastavlja da pruža kontinuiranu političku, ekonomsku, humanitarnu i vojnu podršku ukrajinskom narodu.

 

 

Po dolasku u Kijev, predsednik Vlade učestvovao je i na svečanosti otkrivanja Spomenika žrtvama genocida nad Krimskim Tatarima, koju su predvodili predsednik Zelenski i Mustafa Džemilev, lider krimsko-tatarskog naroda.

Tokom boravka u Kijevu, predsednik Vlade Plenković sastaje se s ukrajinskim državnim vrhom - predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsednikom Vrhovne Rade Ruslanom Štefančukom i predsednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom, a učestvovaće i na sastanku na vrhu Krimske platforme. 

Hrvatska snažno podržava Međunarodnu krimsku platformu te ima vrlo aktivnu ulogu u okviru ove platforme, budući da je bila i domaćin Prvog parlamentarnog samita u oktobru 2022. godine - stoji u saopštenju Vlade Republike Hrvatske.

Predstaviće novi hrvatski paket pomoći Ukrajini

Predsednik Vlade Hrvatske učestvovaće i na prijemu u organizaciji kompanije DOK-ING povodom najave otvaranja kancelarije te kompanije u Kijevu.

Tokom posete predstaviće se novi paket bilateralne pomoći Hrvatske za Ukrajinu. 

Predviđeno je i potpisivanje Memoranduma o saglasnosti između Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Hrvatske i Ministarstva pravosuđa Ukrajine te Programa saradnje Ministarstva nauke, obrazovanja i mladih Hrvatske i Ministarstva nauke i obrazovanja Ukrajine na područjima nauke i tehnologije - stoji u saopštenju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading