"RASTUĆA PRETNJA" Erdogan okuplja ISLAMSKE države, Turska formira alijansu, evo šta je NAUMIO

Autor:

Svet

09.09.2024

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska sada teži ka pomirenju sa Sirijom i Egiptom

"RASTUĆA PRETNJA" Erdogan okuplja ISLAMSKE države, Turska formira alijansu, evo šta je NAUMIO

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izneo je stav da bi islamske države trebalo da formiraju alijansu protiv izraelskog ekspanzionizma, nazivajući ga "rastućom pretnjom".

Ova izjava izazvala je oštre kritike iz Izraela, a došla je nakon tragičnog događaja u kojem su izraelske trupe usmrtile aktivistkinju tokom protesta zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac odgovorio je na Erdoganove reči nazivajući ih "opasnim lažima i podstrekivanjem".

On je istakao da Erdogan već godinama sarađuje sa Iranom na potkopavanju umerenih arapskih režima u regionu, što je dodatno produbilo jaz između Turske i Izraela.

Erdogan je takođe potvrdio da su nedavni napori Turske da popravi odnose sa Egiptom i Sirijom deo šire strategije formiranja "linije solidarnosti" protiv izraelskog ekspanzionizma.

 

 

Poseta egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija Ankari bila je prva poseta egipatskog predsednika Turskoj u poslednjih 12 godina, što ukazuje na pokušaj obnove odnosa između ove dve zemlje.

Isto tako, Erdogan je najavio mogućnost razgovora sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom o obnavljanju odnosa između Turske i Sirije, koji su bili prekinuti 2011. godine nakon izbijanja građanskog rata u Siriji.

Ova najava pokazuje težnju Turske ka uspostavljanju stabilnih odnosa sa svojim susedima.

Napori Turske da smanji tenzije sa otuđenim regionalnim rivalima, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, takođe su deo šire slike obnavljanja diplomatskih veza u regionu.

Ove izjave i diplomatski potezi Turske ukazuju na kompleksnu geopolitičku situaciju na Bliskom istoku, gde se zemlje pokušavaju pozicionirati u odnosu na različite regionalne izazove i pretnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading