MAKRON PRED TEŠKOM ODLUKOM: Zna se kada će imenovati mandatara

Autor:

Svet

04.09.2024

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika odluka na plećima francuskog predsednika.

MAKRON PRED TEŠKOM ODLUKOM: Zna se kada će imenovati mandatara

Foto: RTS1/printscreen

Francuski predsednik Emanuel Makron je odugovlačio s objavljivanjem imena mandatara za sastav nove francuske vlade posle vanrednih paralemntarnih izbora koji su završeni još početkom jula, a prema nekim najavama, posle više odlaganja, očekuje se da mandatar, možda, bude poznat večeras.

Među glavnim kandidatima su umereni levičar Bernar Kaznev koji je već obavljao ovu funkciju i desničar Gzavije Bertran s višekratnim ministarskim i poslaničkim iskustvom.

Pominju se i predstavnik civilnog društva Tjeri Bode, a poslednjih sati i David Lisnar, gradonačelnik Kana u Kalvadosu i predsednik udruženja francuskih opština koji je takođe desničar.

Emanuel Makron je nastavio s konsultacijama, pa je tako pozvao telefonom liderku Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, s pitanjem da li namerava da glasa za nepoverenje Vladi, ukoliko budu izabrani Kaznev i Bertran. Le Penova mu je u polusatnom razgovoru za obojicu odgovorila potvrdno.

Da bi Nacionalno okupljanje odustalo od glasanja protiv bilo koje Vlade čijeg mandatara predloži Makron, Le Penova je postavila tri uslova: da novi premijer poštuje njenu stranku, da se angažuje u promeni izbornog sistema na proporcionalni i da ima jak angažman prema migrantima, bezbednosti i kupnovnoj moći.

Kaznev, kao levičar, traži svoje uslove, a jedan od njih je da se poništi penzijska reforma kojom je godište za odlazak u penziju podignuto na 64, što Makron nipošto ne želi. To čini da je Kaznev manje favorit od Bertrana, ali ovaj drugi je desničar, dok su Francuzi na izborima dali prednost levici.

- Ispašće da će premijer biti desničar, iako su građani na izborima tražili da bude levičar – bio je jedan od komentara ispitanih prolaznika u televizijskom uključenju.

Krajnji levičari se bune i najavljuju proteste. Za njih, kao pobednike, niko osim Lisi Kaste, njihovog kandidata, ne dolazi u obzir za mandatara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading