HOROR! NAPADNUTI TURISTI, JEDNA ŽENA POVREĐENA: Jedrilica je bila gotovo uništena, OVO JE POSTALO PREOPASNO (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

27.08.2024

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opasno je krstariti ovim vodama

HOROR! NAPADNUTI TURISTI, JEDNA ŽENA POVREĐENA: Jedrilica je bila gotovo uništena, OVO JE POSTALO PREOPASNO (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstcok

Jato kitova ubica ponovo je napalo jedrilicu kod Španije, potvrđeno je u nedelju nakon incidenta koji se dogodio u blizini obale na severozapadu zemlje. U akciji spasavanja, jedna žena je teško povređena, a detalji o napadu otkrivaju koliko je opasno krstariti ovim vodama.

Teško povređena žena

 

 

Obalska straža je navela da je napad kitova ubica zabeležen u delu gde je obala veoma stenovita, a da je more bilo veoma nemirno u trenutku incidenta. Spasilačka operacija je bila izuzetno zahtevna zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ali je španska pomorska služba uspela da pruži pomoć. Satima su plovili do jedrilice koja je gotovo uništena, a žena na brodu je teško povredila ruku i hitno je prebačena nazad na kopno.

 

 

Misija izvlačenja jedrilice završena je tek oko 21.30 časova, nakon što je plovilo bilo izloženo talasima visokim skoro dva metra i jakim vetrovima.

Učestali napadi kitova ubica

Ovaj incident je samo jedan u nizu napada kitova ubica na brodove u vodama Španije i regionu. U maju je jedna jahta potonula nakon što su je kitovi ubice napali u Gibraltarskom moreuzu, a broj susreta kitova ubica sa ljudima se više nego utrostručio u poslednje dve godine. Prema istraživačkoj grupi GTOA, koja dokumentuje takve incidente na i oko Pirinejskog poluostrva, zabeleženo je stotine takvih susreta od 2020. godine.

 

 

Ovo je samo jedan od znakova koji ukazuje na to da su napadi kitova ubica postali češći, posebno u vodama oko Pirinejskog poluostrva. Interakcije kitova ubica sa ljudima su postale učestalije, a ponašanje ovih životinja u određenim žarištima poput Gibraltarskog moreuza i Biskajskog zaliva izaziva zabrinutost.

 

 

Napadi kitova ubica na jedrilice postali su ozbiljan problem u španskim vodama, a broj interakcija ovih životinja sa ljudima rapidno raste. Bezbednost plovidbe u ovim vodama je sve veća briga, a vlasti i istraživači moraju zajedno raditi na pronalaženju rešenja kako bi se očuvala bezbednost svih koji plove ovim vodama.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading