ŠOK KOD OBALE, KITOVI NAPALI LJUDE! Svi su se gledali u čudu, a onda je počela borba za GOLI ŽIVOT

Autor:

Putovanja

27.08.2024

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne pamti se kada se ovo poslednji put dogodilo

ŠOK KOD OBALE, KITOVI NAPALI LJUDE! Svi su se gledali u čudu, a onda je počela borba za GOLI ŽIVOT

Foto: instagram/tomwaddington_skier

Skandal u španskim vodama Atlantika i Sredozemnog mora!

Orke su se u nedejju bukvalno zabile u jedrilicu u blizini obale severozapadne Španije, oštetivši joj kormilo.

Zbog takvog ponašanja kitova ubica došlo je do akcije spašavanje u kojoj je jedan član posade jedrilice teško povređen, javlja CBS.

Nije bilo poznato koliko je tačno orki učestvovalo u napadu blizu O Ronkuda, duž stenovitih litica španske pokrajine Galicije.

Španska pomorska spasilačka služba saopštila je da su dve osobe na brodu Amidala oko 16 sati preko radioveze zatražile pomoć od dispečerskog centra u Cape Finisterreu, području takođe obeleženom stenovitim obalama i u to vreme nemirnim morem.

Spasilačka služba je spasila muškarca i ženu, članove posade broda. Reč je o državljanima Belgije, a plovili su s brodom pod finskom zastavom.

Još jedan brod sa španskom pomorskom spasilačkom službom plovio je satima do Amidale po nepovoljnim vremenskim uslovima. Talasi su bili visoki gotovo tri metra, a vetar je duvao do 64 km/h. 

Dok je organizovana operacija tegljenja koja bi spasilačkom brodu omogućila da polako povuče jedrilicu do luke u Camarinjasu, žena je na brodu Amidala ozbiljno povredila ruku i helikopterom je vraćena na kopno. Misija tegljenja na kraju je završila pristajanjem jedrilice malo pre 21:30.

Incident s orkama u nedelju samo je poslednji u nizu izveštaja o orkama koje su oštetile jedrilice u španskim vodama i širom okolne regije.

U maju je jahta potonula nakon što su je kitovi ubice napali u Gibraltarskom moreuzu, uskom plovnom putu koji povezuje Atlantski okean i Sredozemno more između južne Španije i Maroka.

Nepoznati broj orki je tada udario u plovilo s dvoje ljudi i izazvao curenje vode, prema španskom pomorskom spasilačkom centru. Članove posade tog broda spasio je tanker s naftom koji je prolazio.

Napadi orki na jedrilice poslednjih godina su sve češći. Izveštaj o interakcijama kitova ubica s ljudima više su se nego utrostručila tokom poslednje dve godine, prema istraživačkoj skupini GTOA, koja dokumentuje takve incidente na i oko Atlantika te Iberijskog poluostrva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading