"SAMO ONI SU IMALI TEHNIČKE I FINANSIJSKE RESURSE": Oglasio se savetnik Zelenskog o eksplozijama na Severnom toku

Autor:

Svet

15.08.2024

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošlog petka, Wall Street Journal je izvestio da su najviši ukrajinski zvaničnici umešani u eksploziju.

"SAMO ONI SU IMALI TEHNIČKE I FINANSIJSKE RESURSE": Oglasio se savetnik Zelenskog o eksplozijama na Severnom toku

Foto: printskrin

Savetnik ukrajinskog predsednika, Mihail Podoljak, negirao je umešanost te zemlje u eksplozije koje su oštetile gasovod Severni tok 2 i umesto toga uperio prstom na Rusiju.

- Takav čin se može izvesti samo uz velike tehničke i finansijske resurse, a ko je sve to posedovao u vreme bombardovanja? Samo Rusija - rekao je Podoljak za Rojters.

Više milijardi dolara vredni gasovodi Severni tok 1 i 2 koji transportuju gas ispod Baltičkog mora uništeni su serijom eksplozija u septembru 2022. godine, sedam meseci nakon početka rata u Ukrajini.

Poljski tužioci saopštili su juče da je Poljska dobila evropski nalog za hapšenje koji je izdao Berlin u vezi sa napadom, ali je osumnjičeni, Ukrajinac po imenu Volodimir Z. već napustio Poljsku.

Prošlog petka, Wall Street Journal je izvestio da su najviši ukrajinski zvaničnici umešani u eksploziju.

- Ukrajina nema nikakve veze sa eksplozijama Severnog toka - rekao je Podoljak i dodao da Ukrajina nije stekla nikakvu stratešku ili taktičku prednost od eksplozija.

Rusija je već okrivila SAD, Veliku Britaniju i Ukrajinu za eksplozije, koje su u velikoj meri presekle ruski gas sa evropskog tržišta. Te zemlje su negirale umešanost.

Nemačka, Danska i Švedska otvorile su istragu o incidentu, a Šveđani su pronašli tragove eksploziva na nekoliko objekata pronađenih na mestu eksplozije, potvrđujući da su eksplozije bile namerna dela, preneo je Rojters.

Podsetimo, naredbu za podrivanje Severnog toka dao je Valerij Zalužni, prekršivši direktno naređenje Volodimira Zelenskog da zaustavi operaciju, tvrdi Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane američke, ukrajinske i evropske izvore.

Prema pisanju lista, Zelenski je prvobitno odobrio plan dizanja gasovoda u vazduh.

Operaciju je vodio Zalužni, koji je tada bio glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, a sva naređenja su prenošena usmeno da ne bi ostali dokazi. Nakon toga, Sjedinjene Države su pokušale da intervenišu u situaciju.

- CIA je zahtevala da kabinet Zelenskog zaustavi operaciju - piše VSŽ.

Prema pisanju publikacije, Zelenski je ovo naređenje preneo Zalužnom, ali je general ignorisao naređenje, "a njegov tim je izvršio prilagođavanja prvobitnog plana".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading