DA LI JE EPIDEMIJA VIRUSA MPOKS VANREDNA SITUACIJA? SZO odlučuje u sredu!

Autor:

Vesti

12.08.2024

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada je od početka godine umrlo 517 ljudi, a potvrđen je 17.541 slučaj virusa.

DA LI JE EPIDEMIJA VIRUSA MPOKS VANREDNA SITUACIJA? SZO odlučuje u sredu!

Foto: Tanjug/AP

Nezavisni eksperti koje je imenovala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) održaće u sredu virtuelni sastanak kako bi odlučili da li epidemija virusa mpoks u Africi predstavlja globalnu vanrednu situaciju.

Komitet eksperata će dati svoje mišljenje generalnom direktoru SZO Tedrosu Gebrejesusu da li mpoks predstavlja vanrednu zdravstvenu situaciju na međunaordnom nivou, kao i kakve preporuke treba dati da bi se sprečilo širenje virusa, prenosi danas Politiko.

Mpoks predstavlja virusnu infekciju koja je tipična za delove Afrike i širi se putem kontakta sa zaraženim životinjama kao i među članovima porodice, a karakterišu je visoka groznica, i pojava gnojih plikova.

Proizvođači vakcina sada mogu da se prijave kod SZO za dobijanje vanredne licence što će omogućiti međunarodnim organizacijama, kao što su UNICEF i Gavi alijansa za vakcine, da nabave i distribuiraju doze, potvrdile su UN pre nekoliko dana.

Kompanija Bavarian Nordik u junu je poslala 15.000 doza vaccine u Demokratsku Republiku Kongo gde je prijavljen najveći broj slučajeva.

Afrički Centri za kontrolu i sprečavanje bolesti pozvali su na globalnu solidarnost, ističući da je regionu potrebno 10 miliona doza, ali da im je trenutno dostupno samo 200.000. Virus je ove godine do sada prijavljen u najmanje 13 afričkih zemalja.

Četiri zemlje, Burundi, Kenija, Ruanda i Uganda, registrovale su virus po prvi put. Zabrinutost je porasla nakon što se proteklih nedelja novi, smrtonosniji soj virusa proširio iz Demokratske Republike Kongo na susedne zemlje.

Do sada je od početka godine umrlo 517 ljudi, a potvrđen je 17.541 slučaj virusa.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading