SKANDAL U JAPANU: Američki ambasador odbio da prisustvuje ceremoniji u Nagasakiju

Autor:

Svet

08.08.2024

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovogodišnja ceremonija održaće se u petak u Parku mira u Nagasakiju.

SKANDAL U JAPANU: Američki ambasador odbio da prisustvuje ceremoniji u Nagasakiju

Foto: Tanjug/Kyodo News via AP, File

Ambasador SAD u Japanu, Ram Emanuel, neće prisustvovati ceremoniji u Nagasakiju zbog isključenja Izraela sa godišnje komemoracije atomskog bombardovanja grada 1945. godine, saopštila je Ambasada.

Ovogodišnja ceremonija održaće se u petak u Parku mira u Nagasakiju, gde će diplomate iz više od 100 zemalja minutom ćutanja obeležiti trenutak kada su SAD bacile drugu atomsku bombu na Japan tokom Drugog svetskog rata.

Gradonačelnik Nagasakija, Širo Suzuki, rekao je novinarima prošle nedelje da će Izrael biti isključen zbog bezbednosnih razloga, uprkos upozorenjima zapadnih zemalja da bi to moglo da utiče na prisustvo njihovih ambasadora.

- Ukoliko Izrael bude isključen, postalo bi nam teško da učestvujemo na visokom nivou u ovom događaju - navodi se u pismu gradonačelniku od 19. jula koje su potpisali ambasadori Francuske, Nemačke, Italije i SAD, kao i otpravnici poslova iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Britanija, Nemačka i Italija takođe neće poslati svoje ambasadore u Nagasaki, saopštile su njihove ambasade za CNN u četvrtak. 

Bombardovanje Hirošime, 6. avgusta 1945. godine, i Nagasakija tri dana kasnije, dovelo je do bezuslovne predaje Japana i okončalo Drugi svetski rat, ali je takođe ubilo desetine hiljada ljudi, kako trenutno, tako i u narednim mesecima i godinama zbog radijacije.

Svake godine u dva grada održavaju se memorijali kojima prisustvuju diplomate kako bi promovisali globalni mir i ideju da se nuklearno oružje više nikada ne sme koristiti.

Ovaj potez Nagasakija je u suprotnosti sa potezom Hirošime, koja je bila domaćin ceremonije u utorak i pozvala izraelskog ambasadora u Japanu, Gilada Koena, čije je prisustvo naišlo na proteste propalestinskih demonstranata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading