TEHERAN SE SLOŽIO SA MIŠLJENJEM VAŠINGTONA?! Da li je Bliski istok na pragu deeskalacije sukoba, Iran povlači ručnu

Autor:

Svet

08.08.2024

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države su naglasile da tokom napada na Ismaila Hanija nije ubijen nijedan iranski državljanin.

TEHERAN SE SLOŽIO SA MIŠLJENJEM VAŠINGTONA?! Da li je Bliski istok na pragu deeskalacije sukoba, Iran povlači ručnu

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Američke obaveštajne službe veruju da su iranske vlasti možda preispitale svoje planove za pokretanje masovnog napada na Izrael, kao odgovor na ubistvo lidera Hamasa, Ismaila Hanijea, u Teheranu. Politiko je vest o tome objavio 7. avgusta, pozivajući se na reči dvojice anonimnih američkih zvaničnika upoznatih sa procenama obaveštajnih službi.

- Zvaničnici su rekli da očekuju neku vrstu iranskog odgovora na Hanijino ubistvo, ali izgleda da je Teheran napravio promene i SAD ne očekuju napad na Izrael u skorije vreme - navodi se u publikaciji.

Sjedinjene Države su, prema diplomatskim izvorima, pozvale Iran da preispita svoju odluku da napadne Izrael. Prema izvorima, zvanični Vašington je upozorio Teheran da će masovni udar povećati tenzije i stvoriti rizik od direktne konfrontacije između Irana i Izraela.

Sjedinjene Američke Države su naglasile da tokom napada na Ismaila Hanija nije ubijen nijedan iranski državljanin. Izvori su primetili da je Iran u početku odbacio stav Vašingtona, ali da se sada sve više slaže sa mišljenjem američke strane.

Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, na pitanje novinara da li se Iran predomislio, rekao je da neće govoriti o procenama obaveštajnih službi, ali je napomenuo da SAD ne žele eskalaciju. On je dodao da su u slučaju napada SAD spremne da brane Izrael.

Podsetimo, Organizacija islamske saradnje (OIC) održala je hitan sastanak u Džedi, Saudijska Arabija, kako bi adresirala eskalirajuću situaciju na Bliskom istoku i nedavne napade Izraela na Iran. Sastanak, na kome su prisustvovali ministri spoljnih poslova članica, rezultirao je zajedničkom izjavom koja osuđuje akcije Izraela i izražava podršku Iranu.

Javna izjava OIC eksplicitno je osudila agresiju Izraela, navodeći ubistvo Ismaila Hanijeha u Teheranu kao flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN.

Organizacija je u potpunosti okrivila Izrael za napad, nazivajući ga aktom agresije i ozbiljnim kršenjem teritorijalne integriteta Irana.

OIC je pozvao Savet bezbednosti UN da preduzme hitne i efikasne mere kako bi zaustavio izraelske akcije i primorao okupacionu silu da prekine svoje napade na palestinski narod. Organizacija je istakla da trenutni sukobi u Jerusalimu ne vređaju samo dve milijarde muslimana širom sveta, već predstavljaju i pretnju regionalnoj bezbednosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading