ATENTAT NA LIDERA SUDANA! U pokušaju ubistva poginulo pet osoba!

Autor:

Svet

31.07.2024

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napad je izveden korišćenjem drona

ATENTAT NA LIDERA SUDANA! U pokušaju ubistva poginulo pet osoba!

Foto: Shutterstock

Tokom posete vojnoj bazi na istoku Sudana, na lidera zemlje Abdela Fataha el Burhana izvršen je atentat, prema izveštajima lokalnih medija. Napad se desio tokom ceremonije dodele diploma za vojne pitomce u bazi. Sudanska vojska je potvrdila da je u pokušaju ubistva poginulo pet osoba.

Napad je izveden korišćenjem drona, ali je Abdel Fatah el Burhan uspeo da pobegne iz mesta događaja. U trenutku, nisu dostupne dodatne informacije o njegovom stanju ili povredama.

Abdel Fatah el Burhan, koji je predsednik Prelaznog saveta za suverenitet Sudana, trenutno je predmet visoke bezbednosne pažnje zbog pokušaja ubistva. Ovo je ozbiljan incident koji dodatno pogoršava već napetu situaciju u zemlji.

Abdel Fatah el Burhan je rođen u Belili, u blizini grada Kasala na istoku Sudana. Studirao je na Vojnoj akademiji u Sudanu, gde je stekao obrazovanje u oblasti vojnog liderstva i strategije.

Vojni uspon: El Burhan je započeo svoju vojnu karijeru kao oficir u Sudanskoj vojsci, a tokom godina službe postao je poznat po svojim sposobnostima u vođenju i organizaciji. Postao je ključna figura u vojnim operacijama i razvoju strategije.

Politička karijera: El Burhan je stekao međunarodnu prepoznatljivost tokom i nakon vojnog puča u aprilu 2019. godine, kada je svrgnut predsednik Omar al-Bašir. Nakon puča, el Burhan je postavljen na čelo Prelaznog saveta za suverenitet Sudana, organizacije koja je preuzela vlast u zemlji tokom prelaznog perioda ka demokratskom upravljanju.

Prelazni savet za suverenitet: Kao predsednik Prelaznog saveta, el Burhan je igrao ključnu ulogu u upravljanju zemljom u periodu tranzicije prema civilnoj vladi. Prelazni savet je osnovan kao deo sporazuma između vojne i civilne opozicije, koji je trebao da vodi Sudan ka demokratiji i izborima.

Bezbednosni izazovi: Tokom svoje vladavine, el Burhan je suočen sa brojnim izazovima, uključujući unutrašnje političke nesuglasice, ekonomske teškoće, i bezbednosne prijetnje. Njegova vlast je često bila meta kritike zbog načina na koji je upravljao krizama u zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading