DOGODILO SE I TO: Pala nikad važnija razmena zatvorenika između dve zemlje, jedan je VAN SVIH OČEKIVANJA OTIŠAO KUĆI

Autor:

Svet

15.06.2024

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici su ovo potvrdili na platformi X

DOGODILO SE I TO: Pala nikad važnija razmena zatvorenika između dve zemlje, jedan je VAN SVIH OČEKIVANJA OTIŠAO KUĆI

Foto: Tanjug/UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

Švedska je, u okviru razmene zatvorenika sa Iranom, oslobodila bivšeg osuđenog iranskog zvaničnika Hamida Nurija, izjavio je danas najviši iranski zvaničnik za ljudska prava Kazem Garib Abadi.

Abadi je napisao na platformi X da će Nuri, koji je osuđen zbog učešća u masovnom pogubljenju političkih zatvorenika u Iranu 1988. godine, biti vraćen u Iran za nekoliko sati.

Odvojeno, švedski premijer Ulf Kristerson objavio je da je Iran oslobodio švedske zatvorenike Johana Floderusa i Saeda Azizija i da se oni avionom vraćaju u Švedsku.

Švedska je oslobodila Nurija koga je sud u Stokholmu osudio na doživotnu robiju zbog zločina počinjenih u zatvoru nedaleko od Teherana 1988. godine u kojem je radio.

Johan Floderus je švedski diplomata i zvaničnik EU koji je uhapšen na međunarodnom aerodromu u Teheranu 2022. godine, kada je posetio Iran tokom odmora.

On je iste godine optužen da je prekršio mere za bezbednost zemlje. Šezdesetogodišnjeg Saeda Azizija, koji ima dvojno državljanstvo - švedsko i iransko - iranske vlasti uhapsile su u njegovom domu, nakon što se vratio iz Švedske.

Njegov advokat je ranije rekao da je njegovo zdravlje pogoršano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading