ŠOK SNIMAK SA HARKOVSKOG FRONTA: Rusi tuku zarobljene Ukrajince i teraju ih da pevaju himnu SSSR, identifikovan jedan od počinilaca (VIDEO)

Autor:

Svet

03.06.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine prijavila je okrutno postupanje i psihički pritisak na zatvorenike.

ŠOK SNIMAK SA HARKOVSKOG FRONTA: Rusi tuku zarobljene Ukrajince i teraju ih da pevaju himnu SSSR, identifikovan jedan od počinilaca (VIDEO)

Foto: Telegram/Supernova+/Printscreen

Ukrajinsko tužilaštvo pokrenulo je istragu o snimku koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem ruska vojna lica prate ukrajinske zatvorenike na liniji fronta u pravcu Harkova i teraju ih da pevaju himnu SSSR.

Na snimku, zatvorenike sa povezima na očima vode u lancu duž šumskog puta. Vojnici koji su ih pratili zahtevaju da zatvorenici pevaju himnu, a zatim tuku one koji idu ispred.

- Šta misliš, imaš BR-6 (oklop – prim.aut.) neprobojan - kaže jedan od vojnika zarobljeniku koji je pao od udarca.

- Da ga ubijemo - pita drugi, stojeći nad onim koji leži.

Kada ne ustane, borac puca iz mitraljeza u zemlju pored njegove glave.

Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine prijavila je okrutno postupanje i psihički pritisak na zatvorenike. Postupci vojnika koji su ih pratili nazvani su kršenjem Ženevskih konvencija prema kojima zatvorenici imaju pravo na human tretman.

Otvorena je pretkrivična istraga po članu o kršenju zakona i običaja ratovanja (član 438. Krivičnog zakonika Ukrajine), a vodi je harkovsko Oblasno tužilaštvo zajedno sa Službom bezbednosti Ukrajine. Istražitelji na snimku identifikuju žrtve i vojno osoblje.

Novinari TV kanala "Suspiljne", identifikovali su jednog od vojnika koji je snimio video. Prema njihovim rečima, reč je o  Alekseju Kiprinu (32) iz Sankt Peterburga. Na snimku ga nazivaju pozivnim znakom "Bars".

Kako piše "Suspiljne", Kiprin je na društvenim mrežama objavio fotografije u vojnoj uniformi iz različitih godina uz komentar da "čuva Rusiju od 2014. godine". Prema novinarima, on je služio u policiji samoproglašene LNR. Kiprinov intervju nalazi se i na sajtu ruskog Ministarstva odbrane. U njemu se naziva komandirom jurišne čete sa pozivnim znakom "Bars". Osim toga, prema informacijama sa društvenih mreža, Kiprin ima Orden Svetog Đorđa, najviše vojno priznanje u Rusiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading