"JA SAM MIKOLA, MISLIM, NIKOLAJ": Ovako Putin ubeđuje mlade Ruse da je invazija na Ukrajinu prava stvar (FOTO)

Autor:

Svet

03.06.2024

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stripovi koriste antizapadnu, antinato i antiukrajinsku retoriku.

"JA SAM MIKOLA, MISLIM, NIKOLAJ": Ovako Putin ubeđuje mlade Ruse da je invazija na Ukrajinu prava stvar (FOTO)

Foto: Rybar.ru

Tokom prvih meseci rata u Ukrajini anketa ruske državne agencije pokazala je da mladi Rusi najmanje podržavaju rat. Kremlj sada preduzima korake kako bi se to promenilo.

U aprilu su Ministarstvo odbrane i Ministarstvo obrazovanja počeli da distribuiraju desetine hiljada stripova koji hvale invaziju na Ukrajinu u školama širom Rusije i ukrajinskih teritorija pod ruskom okupacijom. Cilj je da ovi stripovi budu podeljeni u svim školama na svim teritorijima pod ruskom vlašću.

Strip se sastoji od 22 kratke priče posvećene ruskim vojnicima koji su odlikovani za svoju ulogu u ratu. Oni ponavljaju tvrdnje Kremlja da je invazija sprečila "genocid" koji su planirale kijevske vlasti u istočnoj Ukrajini i koji su podržale zemlje NATO.

Među protagonistima je i general pukovnik Azatbek Omurbekov, zapovednik jedinice odgovorne za ubistvo civila u ukrajinskom gradu Buča, 2022. godine. Strip opisuje Omurbekova kao "pravog čoveka" i tvrdi da su njegove trupe pokazale "humanost" tokom prvih meseci rata u Ukrajini.

- Dok su se ukrajinski vojnici povlačili, neprijatelj je ostavljao svoje ranjene. Ruski vojnici su im pružili prvu pomoć i u ratu treba ostati čovek - stoji u stripu.

Stripove je napisao Oleg Roj, ruski pisac za decu i glasni pobornik rata u Ukrajini.

Stripovi koriste antizapadnu, antinato i antiukrajinsku retoriku.

- Iz mržnje prema Rusiji Zapad naoružava svoje štence neonaciste u okupiranom Kijevu - stoji u jednom od stripova.

U septembru 2023. je vojni bloger, Mihail Zvinčuk, izdao još jednu seriju od 23 stripa s ratnom tematikom. Ovi su stripovi prevedeni na engleski, arapski i kineski.

Priče iz stripova, tvrdi Zvinčuk, temelje se na situacijama iz stvarnog života iz rata u Ukrajini. Jedan od Zvinčukovih stripova opisuje bitku za istočnoukrajinsko selo Kliščivka, za koje Rusija od tada tvrdi da ga je zauzela.

Priča je o ukrajinskom vojniku po imenu Mikola, koji se predaje ruskim trupama, puca u pripadnike vlastitog bataljona i menja svoje ime u Nikolaj, rusku varijantu svog imena.

U drugom stripu dva ukrajinska operatera dronova su očajna i prisiljena da se predaju, jer se ne mogu nositi sa snagom ruskih oklopnih vozila, koje jedan od njih naziva kiborzima.

Stripovi Zvinčuka prikazani su kao deo umetničke izložbe postavljene u vozu koji je putovao širom Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading