ŠEF NEMAČKIH OBAVEŠTAJACA UPOZORAVA: Rusija sprema sabotaže, pretnja slična onoj iz doba Hladnog rata (VIDEO)

Autor:

Svet

23.04.2024

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema mišljenju Haldenvanga, Nemačka je posebno na udaru kao "važan igrač" u vojnoj i političkoj podršci Ukrajini.

ŠEF NEMAČKIH OBAVEŠTAJACA UPOZORAVA: Rusija sprema sabotaže, pretnja slična onoj iz doba Hladnog rata (VIDEO)

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

Kinezi su aktivni u Nemačkoj u prikupljanju informacija o vojnoj tehnologiji, rekao je za Dojče vele (DW), Tomas Haldenvang, predsednik Savezne kancelarije za zaštitu Ustava, nemačke obaveštajne službe koja deluje na unutrašnjem planu.

Haldenvang je govorio o hapšenju troje nemačkih državljana pod sumnjom da su Kinezima otkrivali podatke o novim tehnologijama koje se mogu koristiti u vojne svrhe.

- To je slučaj od posebne važnosti. Imamo posla sa širenjem delatnosti, radi se o znanju za proizvodnju oružja - dodao je on.

Haldenvang je za DW govorio pre novog hapšenja u vezi s navodnim kineskim špijuniranjem. U noći na utorak u Drezdenu je zbog davanja podataka Kinezima uhapšen asistent evropskog poslanika Alternative za Njemačku (AfD).

To je bio samo nastavak špijunskih igara u poslednje vrijeme. Prethodno su u Bavarskoj uhapšena dvojica rusko-nemačkih državljana pod sumnjom da su snimali američke vojne baze u Nemačkoj i pripremali napad.

- Već godinama beležimo da je Rusija razvila velike aktivnosti ovde u Nemačkoj. Još pre rata u Ukrajini sam govorio da je pretnja slična onoj iz doba Hladnog rata. Sve se, naravno, još pojačalo napadom Rusije na Ukrajinu i moramo shvatiti da se Rusija bavi špijunažom, sajber-špijunažom, operacijama ostvarivanja uticaja, dezinformacijama - kaže Haldenvang.

Prema njegovom mišljenju, Nemačka je posebno na udaru kao "važan igrač" u vojnoj i političkoj podršci Ukrajini. Takođe, u Nemačkoj se i obučavaju ukrajinski vojnici.

Haldenvang je rekao da, "u ekstremnom slučaju", u ruski repertoar spadaju i sabotaže.

- Može se smatrati da je vitalni interes Moskve da spreči ili oteža isporuke oružja Ukrajini. A zemlja koja je spremna ratovati najbrutalnijim sredstvima sigurno neće prezati ni od sabotaža. Dakle, mi u Nemačkoj moramo biti spremni i na taj scenario - izjavio je Haldenvang.

Kako je naveo, nemačke službe su na oprezu i već početkom rata u Ukrajini su proglasile nepoželjnim "velik broj ruskih agenata", čime su "oslabljene mogućnosti ruskih službi u Nemačkoj".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading