EU DONELA VAŽU ODLUKU! Tiče se napada Irana na Izrael!

Autor:

Svet

22.04.2024

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran je pokrenuo napad dronovima na Izral pre sedam dana, što se opisuje kao najveći napad tog tipa ikad.

EU DONELA VAŽU ODLUKU! Tiče se napada Irana na Izrael!

Foto: Tanjug/AP/Johanna Geron

Ministri spoljnih poslova EU su danas postigli dogovor o proširenju sankcija Iranu zbog napada na Izrael, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- Postigli smo politički dogovor i da proširimo postojeći režim sankcija zbog isporuka vojnih dronova i raketa u Rusiju - rekao je Borelj novinarima posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

On je ukazao da ima još dosta posla da bi se usvojio zakonski okvir za uvođenje novih sankcija Iranu. Evropska unija već je uvela više sinkcija Iranu zbog širenja oružja za masovno uništavanje, zbog kršenja ljudskih prava i isporuka vojnih bespilotnih letelica Rusiji, prenosi Rojters.

U međuvremenu je nekoliko zemalja EU pozvalo na proširenje režima sankcija kako bi se onemogućile isporuke dronova i raketnih projektila zemljama sa kojima Iran sarađuje.

Iran je pokrenuo napad dronovima na Izral pre sedam dana, što se opisuje kao najveći napad tog tipa ikad.

Iran je tada upotrebom stotina dronova i projektila gađao Izrael u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku.

To je bio najveći napad dronovima koji je ikad izvela jedna država, i bio je to prvi put da je Iran direktno napao Izrael nakon što su gotovo 50 godina bili zakleti neprijatelji. 

Korpus islamske revolucionarne garde (IRGC) nazvao je ovu operaciju „Istinsko obećanje“ kako bi pokazao da čelnici u Teheranu, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija, ispunjavaju obećanja o "kažnjavanju“ napada od strane Izraela i drugih.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading