SATELIT PAO NA ZEMLJU! Nećete verovati gde se obrušio! (VIDEO)

Autor:

Svet

21.02.2024

23:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Satelit ERS-2 pao je na Zemlju, poznato i gde.

SATELIT PAO NA ZEMLJU! Nećete verovati gde se obrušio! (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Satelit ЕRS-2, koji je služio kao platforma za posmatranje, ponovo je ušao u Zemljinu atmosferu i pao iznad Tihog okeana, odnosno negde između Aljaske i Havaja, potvrdila je Еvropska svemirska agencija (ЕSA).

- Otprilike u 18.17 CЕT u sredu, ЕSA satelit završio je svoj ponovni ulazak u atmosferu iznad Tihog okeana. Nije zabeležena materijalna šteta - stoji u njihovom izveštaju.

21. aprila 1995. godine lansiran je ЕSA-in drugi "Juropian Remot Sensing" . On je zajedno sa gotovo identičnim satelitom ЕRS-1 omogućio neprocenjive dugoročne podatke o kopnenoj površini zemlje, temperaturama okeana, ozonskom omotaču i opsegu polarnog leda.

U trenutku lansiranja bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje -  veličine autobusa, dug više od 11 metara, težak 2 tone. Većina njegovih delova izgorelo je pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

 

Nakon uspešnog rada 16 godina, ESA je odlučila da prekine njegovu misiju, a nakon godina propadanja u orbiti krneuo je put Zemlje. Postepeno se spuštao od 2011. godine kada je završen njegov rad, a danas je dostigao kritičnu visinu od oko 80 kilometara na kojoj je atmosferski otpor bio toliko jak da se počeo raspadati u komade.

 

 

Snimljen u Hrvatskoj?

Prolazio je iznad centralne Evrope, preko Hrvatske i BiH, a navodno je toko popodneva snimljen iznad Osjeka, ali to se ne može sa sigurnošću potvrditi.

Lokalni portal "Osijek ekspres" objavio je fotografiju svetleće tačke na nebu koja je snimljena u 17.55 časova i pomicala se prema severu.

Objavljen je i snimak jednog od čitalaca pomentuog portala koji je telefonom u 18.00 časova zabeležio svetlost na nebu iznad Belišća.

- Videla sam na jednom portalu da će danas oko 17.55 proleteti satelit iznad Slavonije. U jednom trenu, dok sam se vraćala kući sa ćerkom, ugledala sam neku svetlost koja se pomera. Prvo je išlo polako i onda sve brže dok se približavao - opisala je Dijana.

 

 

Stručnjaci su predviđali da je moguće da neki delovi satelita izdrže intenzivno zagrevanje koje nastaje tokom velikih brzina, ali uveravaju da su male šanse da ti fragmenti padnu u naseljenim područjima i prouzrokuju eventualnu štetu.

Budući da je većina Zemljine površine prekrivena okeanom, krhotine koje prežive najverovatnije će biti izgubljene u moru, piše "BBC".

(ATV, Bi-Bi-Si, ESA)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Gile

24.02.2024 19:02

I dalje ne verujem gde se obrušio. Potpuno neverovatno!

BreDragan

29.03.2024 21:01

Zaista "precizno" registrovano mesto pada. Između Aljaske i Havaja to je 4.500km.