STRAVIČAN POŽAR U MARINI! Gori najmanje 20 brodova, vatra se velikom brzinom širi sa jednog na drugi! (FOTO)

Autor:

Svet

15.05.2024

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petnaest vatrogasaca je na terenu!

STRAVIČAN POŽAR U MARINI! Gori najmanje 20 brodova, vatra se velikom brzinom širi sa jednog na drugi! (FOTO)

Foto: shutterstock

Najmanje 20 čamaca izgorelo je u velikom požaru koji je sinoć izbio u marini u Medulinu, javila je jutros istarska policija.

Policija je, prema trenutno dostupnim informacijama, dojavu o incidentu u medulinskoj marini dobila u 3.55 sati, a do sada je izgorelo petnaestak čamaca, nekoliko je potonulo, a vatra još nije ugašena. Vatra se širi sa jednog čamca na drugi, a na licu mesta je petnaest vatrogasaca sa četiri vozila Javne vatrogasne jedinice Pula.

Za sada nema informacija o nastradalima u požaru, a pretpostavlja se da će broj izgorelih čamaca na kraju biti još veći.

Policija je u 6.15 javila da je broj zapaljenih čamaca porastao na 20, a da su neki potonuli, prenosi portal Istra24.

- Jutros oko 5 sati probudila me je eksplozija. Prvo sam mislio da ništa nije eksplodiralo u mojoj blizini, ali ni nekoliko minuta kasnije čuo sam još jednu eksploziju, ali manjeg intenziteta. Video sam gust crni dim koji prostirao se od ulaza u autokamp Medulin pa sve do Premanture, i dalje - napisao je novinar Mladen Kolenko na Fejsbuku.

 

 

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije
Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading