"DONOSILAC POBEDE" Iranska garda otkrila kakvo je oružje večeras PRVI PUT upotrebila! (VIDEO)

Autor:

Svet

01.10.2024

23:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nagađalo se da može da nosi nuklearne bojeve glave

"DONOSILAC POBEDE" Iranska garda otkrila kakvo je oružje večeras PRVI PUT upotrebila! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Novi tip hipersoničnog projektila upotrebljen je prvi put u večerašnjem napadu na Izrael, tvrdi iranska Revolucionarna garda.

U saopštenju Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) takođe tvrdi da je 90 odsto njegovih projektila uspešno pogodilo predviđene mete.

To je u suprotnosti s izraelskim izveštajima. I savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost nazvao je napad "neuspešnim".

 

 

Nagađalo se da može da nosi nuklearne bojeve glave

IRGC je naveo da je projektil Fatah, koji je kreirao i proizveo Teheran pa ga predstavio prošle godine, bio deo baražne vatre koja se obrušila na izraelske gradove.

Naziv projektila na arapskom znači "osvajač" ili "donosilac pobede".

Dospeo je na naslovnice prošle godine nakon što su se pojavili izveštaji koji sugerišu da projektil može da nosi nuklearne bojeve glave ako bude potrebno, iako to nije potvrđeno, piše Index.hr.

Kakva je to raketa Fatah?

Fatah-1 je iranska hipersonična balistička raketa srednjeg dometa koju je razvio Korpus Islamske revolucionarne garde i predstavljen je 2023. godine.

To je prva iranska hipersonična balistička raketa.

Prema Iranu, njegova velika manevarska sposobnost i brzina mu pomažu da izbegne sisteme protivraketne odbrane.

Njegovo ime, što znači "osvajač" ili "donosilac pobede", "pobednik" na arapskom, odnosi se na Al-Fattah, odabrao ga je vrhovni vođa Irana.

Izveštava se da projektil ima sposobnost da nosi nuklearne bojeve glave ukoliko Iran nastavi dalje sa svojim nuklearnim programom.

Prema Iranu, može da manevriše u atmosferi i van nje, i sposoban je da zaobiđe raketnu odbranu.

Dana 10. novembra 2022. godine, tokom 11. godišnjice smrti Hasana Tehranija Mogadama, poznatog kao "otac iranskih projektila", Iran je objavio da je napravio naprednu hipersoničnu balističku raketu nazivajući to "velikim generacijskim skokom".

Brigadni general Amir Ali Hadžizade, komandant IRGC-ASF, rekao je da projektil ima veliku brzinu i da može da manevriše ispod i iznad Zemljine atmosfere.

On je rekao da "može da probije sve sisteme protivraketne odbrane" i dodao da veruje da će biti potrebne decenije pre nego što se razvije sistem sposoban da ga presretne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading