NAJKRVAVIJA BITKA ZA LIBAN VODIĆE SE DUBOKO U PODZEMLJU! Izrael silazi u vatru pakla: HEZBOLAH ČEKA U 400 KILOMETARA TUNELA!

Autor:

Svet

27.09.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgrađeni podzemni koridori, za čuvanje municije, ispaljivanje projektila, PVO sisteme i prevoz oružja iz Sirije

NAJKRVAVIJA BITKA ZA LIBAN VODIĆE SE DUBOKO U PODZEMLJU! Izrael silazi u vatru pakla: HEZBOLAH ČEKA U 400 KILOMETARA TUNELA!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Izraelska vojska nije uspela da uništi Hamas, ukopan duboko u tunelima ispod Pojasa Gaze, a u Libanu je čeka još gora, nekoliko puta veća podzemna mreža Hezbolaha, koja više liči na put u podzemni pakao iz mitologije. U ovim tunelima čekaće ih jednako prekaljeni i fanatični borci Hezbolaha, još jačeg nego u ratu 2006, kad je uspeo da prodre u severni Izrael i natera ga da završi gotovo dve decenije dugu okupaciju Libana.

POD ZEMLJOM 80 METARA

Samo jedan tunel, u koji je pre pet godina pušten dopisnik britanskog Telegrafa, bio je dugačak 800 metara i vodio je u dubinu od 80 metara ispod površine.

Hezbolah je ovaj tunel gradio 14 godina. Međutim, Hezbolahova mreža tunela od tada je postala još veća i sofisticiranija. Izrael procenjuje da se mreža ova tunela proteže dužinom od barem 400 kilometara.

Glavne balističke rakete

fateh-110 (Iran) 
M-600 (Sirija) 
Domet 300 km
Bojeva glava 500 kg
Količina oko 20.000

Hezbolah je nedavno objavio snimak na kom kamion s višecevnim bacačem raketa prolazi kroz dug, vijugav tunel Imad 4, nazvan po poginulom komandantu Imadu Mugniju. Za nim su se na motorciklima vozili borci Hezbolaha.

Kompleks je izgrađen po ugledu na slične baze u Iranu, moćnom pokrovitelju Hezbolaha kojeg snabdeva čak i balističkim raketama. Vođa Hezbolaha Hasan Nasrala kaže da se tuneli grade od rata 2006. i protežu ispod kuća u libanskim selima.

Almas smrt za tenkove

Procenjuje se da Hezbolah ima profesionalnu vojsku od 20.000 ljudi, i u rezervi njih do 100.000. Tokom rata 2006. Hezbolah je uspeo da se dočepa izraelske protivtenkovske rakete spajk i predao je Iranu, koji je napravio kopiju pod nazivom almas i pustio je u masovnu proizvodnju.

Almas može da se ispaljuje na mete izvan vidnog polja s postolja, vozila, helikoptera i s mora. Međutim, Hezbolah ima na raspolaganju i stotinak hiljada projektila za iranske višecevne bacače raketa. Sve ovo oružje Iran prebacuje u Liban preko Sirije. Pešadijsku municiju Hezbolah proizvodi sam u Libanu.

Ronen Solomon, bivši obaveštajni analitičar izraelske vojske, rušio je takve tunele u Libanu još 1984. 

- Ako Izrael želi da uništi tunele, moraće da napadne zgrade, a to će biti početak rata, naročito u libanskoj prestonici Bejrutu - priča Solomon.

General Hajmovic: Malo je takvih vojski

General Cvika Hajmovic, bivši komandant PVO Izraela, kaže da je Hezbolah rat 2006. shvatio kao poziv na brzu transformaciju svojih vojnih sposobnosti.

- Tokom poslednjih 18 godina Hezbolah nije sadio voće i gradio kuće u Libanu. Dobro poznajem mnoge vojske širom sveta, ali samo neke od njih imaju sposobnosti kao Hezbolah - rekao je Hajmovic.

KOPALI ISPOD STADIONA

On kaže da postoji šest vrsta tunela: Ofenzivni na granici s Izraelom, pa logistički, a tu je i mreža tunela koje je Iran izgradio za Hezbolah. Takođe i tuneli za prevoz municije iz baza iranskog korpusa revolucionarne garde u Siriji, kao i oni za skladištenje projektila i PVO sistema u planinskim područjima. Najopasniji su tuneli iz kojih izađu lanseri i ispale rakete, a onda se vrate na sigurno.

Jakov Amidror: Zakasnili smo s ratom

Jakov Amidror, bivši izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost, kaže da je najveća greška bila što odlučna akcija protiv Hezbolaha nije preduzeta ranije, čak pre rata 2006. 

- Izrael je bio pasivan i nije sprečio Hezbolah da razvije svoje vojne kapacitete. Sad Izrael ima za cilj da toliko ošteti vojne kapacitete Hezbolaha, da ova organizacija više ne predstavlja pretnju - rekao je Amidror.

- Ulazi tunela za lansiranje projektila sakriveni su u šumama. Ima ih i ispod sela, a u Bejrutu duboko pod zgradama, kao u Gazi - kaže Solomon. 

A neki su čak ispod fudbalskih stadiona, odakle Hezbolah lansira projektile za vreme utakmica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading