OTKRIVENO KAKO SU IH NATERALI DA PRITISNU KOBNO DUGME: Hezbolah napravio FATALNU GREŠKU, Izrael menjao plan, a onda usledila DRAMA!

Autor:

Svet

18.09.2024

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akcija Izraela zapravo nije izvedena po prvobitnom planu

OTKRIVENO KAKO SU IH NATERALI DA PRITISNU KOBNO DUGME: Hezbolah napravio FATALNU GREŠKU, Izrael menjao plan, a onda usledila DRAMA!

Foto: Printscreen/X/Dr. Eli David

Iza eksplozije pejdžera koji su gotovo istovremeno u utorak eksplodirali širom Libana i u Siriji i ubili najmanje 12 osoba - uključujući dvoje dece - te ranili nekoliko hiljada ljudi, među kojima je velik deo pripadnika militantnog libanskog pokreta Hezbolah, kog podržava Teheran, stoji Izrael, odnosno, kako procenjuju mnogi, njihova obaveštajna služba Mosad. Hezbolah i libanska vlada okrivili su vrlo brzo nakon eksplozija Izrael za ono što se smatra sofisticiranim napadom na daljinu.

Ali, prema novim informacijama, koje neprestano cure, ova akcija Izraela zapravo nije izvedena po prvobitnom planu. Naime, izraelski i američki izvori rekli su Axiosu da su eksplozije pejdžera, koji su navodno nabavljeni pre nekoliko meseci, planirane kao početni korak u sveobuhvatnoj ofanzivi protiv Hezbolaha. Ipak, poslednjih dana u Izraelu se pojavila zabrinutost da je Hezbolah možda postao svestan da postoji neki plan i da bi mogli otkriti njihovu tajnu operaciju pa su pejdžere ranije detonirali.

- Bio je to trenutak iskoristi ili izgubi (use it or lose it moment) - rekao je američki zvaničnik za Axios, govoreći o obrazloženju koje je Izrael dao SAD-u o tajmingu napada.

Hezbolah - koji je odbacio mobilne telefone i počeo da se koristi zastarelom tehnologijom dojavljivača za koju nije potreban internet kako bi izbegli izraelsko praćenje - saopštio je da su među žrtvama mnogi pripadnici njegovih vojnih jedinica i institucija te je zapretio Izraelu osvetom.

Bivši izraelski zvaničnik upoznat s operacijom potvrdio je da su izraelske obaveštajne službe planirale da iskoriste pejdžere koje su uspeli da podmetnu u Hezbolahove redove kao iznenađujući početni udarac u sveobuhvatnom ratu protiv oružane grupe, a da su izraelski čelnici postali zabrinuti da bi militanti mogli da otkriju pejdžere.

Hezbolah počeo da sumnja

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, njegovi najviši ministri i čelnici Izraelskih obrambenih snaga i obaveštajnih agencija odlučili su da upotrebe sistem u najkraćem mogućem vremenu umesto da rizikuju da ga otkrije Hezbolah, rekao je američki zvaničnik.

O zabrinutosti Izraela koja je dovela do odluke o izvođenju napada prvi je izvestio Al-Monitor, koji je naveo da su dva operativca Hezbolaha iznela sumnje u vezi s pejdžerima poslednjih dana, prenosi Axios. Kada je glavni savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena, Amos Hoštajn, posetio Izrael u ponedjeljak, Netanjahu, izraelski ministar obrane Jakov Galant i drugi visoki izraelski zvaničnici okupili su se na višesatnim bezbednosnim konsultacijama oko problema potencijalne kompromitacije operacije. Kad su se sastali s Hoštajnom, nisu mu dali da nasluti šta se događa iza kulisa, rekao je američki zvaničnik.

U utorak poslepodne po lokalnom vremenu, nekoliko minuta pre nego što su pejdžeri počeli eksplodirati širom Libana, Galant je nazvao američkog ministra obrane Lojda Ostina i rekao mu da će Izrael uskoro izvesti operaciju u Libanu, ali je odbio da otkrije bilo kakve konkretne detalje. Američki dužnosnik rekao je da Izraelci nisu SAD-u govorili o specifičnostima operacije, ali je dodao da je Galantov poziv bio pokušaj da se izbegne držanje SAD-a u potpunom neznanju. Uprkos tome, američki zvaničnici kažu da Galantov poziv ne smatraju ozbiljnim ranijim obaveštenjem.

- Nismo bili svesni ove operacije i nismo bili uključeni - rekao je portparol američkog Stejt Departmenta Metju Miler novinarima u utorak.

Elijah J. Magnier, viši analitičar političkih rizika, navodi da je razgovarao s pripadnicima Hezbolaha koji su pregledali pejdžere koji nisu eksplodirali. Kako kaže, čini se da je eksplozije izazvala poruka o grešci poslata svim uređajima, a koja je uzrokovala vibriranje, prisiljavajući korisnika da klikne tipku za zaustavljanje vibracije. Kombinacija naredbi izazvala je detonaciju male količine eksploziva skrivenog unutra i osigurala da korisnik bude prisutan u trenutku eksplozije, prenosi AP.

 

 

Nešto slično još u utorak je za CNN izjavio Dejvid Kenedi, bivši obaveštajni analitičar američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA). On je ocenio da se eksplozije koje prikazuju video zapisi čine "presnažne da bi se radilo o daljinskom i direktnom hakovanju koje bi preopteretilo pejdžer i izazvalo eksploziju litijumske baterije".

Prema jednoj od dve teorije o načinu napada, u pejdžere bi bio ugrađen eksploziv i verojatno bi detonirali jedino kada bi bila primljena određena poruka, rekao je on.

- Složenost potrebna da se ovo izvede je neverovatna. To bi zahtevalo mnogo različitih obaveštajnih komponenti i izvedbi - rekao je on, istakavši da bi bio potreban i proboj u lanac snabdevanja.

Zabrinutost u Hezbolahu

Libanski bezbednosni izvori smatraju da je izraelska obaveštajna služba umetnula eksplozivne sastojke u pejdžere tokom njihove proizvodnje, mesecima pre nego što ih je uvezao Hezbolah.

Izrael ima dugu istoriju izvođenja smrtonosnih operacija daleko izvan svojih granica. Samo ove godine su u odvojenim izraelskim vazdušnim napadima na Bejrut ubijeni visoki zvaničnik Hamasa Saleh Arouri i visoki zapovednik Hezbolaha. U eksploziji u Iranu, za koju se takođe okrivljuje Izrael, ubijen je Ismail Hanije, vrhovni vođa Hamasa. Tel Aviv je u prošlosti ubijao militante palestinskog pokreta Hamas eksplozivnim mobilnim telefonima i veruje se da stoji iza napada kompjuterskim virusom Stuxnet na iranski nuklearni program 2010. godine.

Napad eksplozivnim pejdžerima, ocjenjuje AP, verovatno će izazvati zabrinutost Hezbolaha po pitanju sigurnosne i komunikacijske ranjivosti, dok izraelski zvaničnici prete eskalacijom višemesečnog sukoba. U gotovo svakodnevnim prekograničnim razmenama vatre između Izraela i Hezbolaha ubijene su stotine osoba u Libanu i nekoliko desetina u Izraelu, a desetine hiljada su raseljene s obe strane granice.

Izraelski i američki zvaničnici rekli su da bi Hezbolah nakon ovoga mogao da pokrene veliki napad na Izrael iz osvete ili bi u kratkom roku mogao biti odvraćen mogućnošću da postoji još bezbednosnih propusta za koje grupa još ne zna i koje bi Izrael mogao da iskoristi.

Odbacivši telefone, Hezbolah je Izraelu otkrio sve

Izvori su za Reuters rekli da je Hezbolah još prošle godine počeo da sumnja da Izrael prati njihove telefone te je do februara ove godine borcima grupe zabranjeno korišćenje telefona u vreme izvođenja operacija. Visoki zvaničnici Hezbolaha takođe su izbegavali da nose telefone na sastanke, a vođa militantne grupe je upozorio da su telefoni opasniji od izraelskih špijuna.

U govoru koji je prenosila televizija, Hasan Nasrala rekao je pristalicama da razbiju, zakopaju ili zaključaju svoje telefone u gvozdenu kutiju, preneo je BBC. Umesto toga odlučili su da koriste pejdžere. Ali, jedan analitičar navodi da je Hezbolahovo upozorenje pristalicama o opasnosti od mobilnih telefona bilo previše javno.

- Hezbolah je u suštini obelodanio svetu da se s mobilnih telefona vraća na pejdžere - rekao je za Reuters Žozef Stejnberg.

- Vi u suštini otkrivate protivniku i svim drugim protivnicima, kojih Hezbolah ima mnogo, koju vrstu tehnologije želite da nabavite.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading