ŠOK! Otkriveno ko je napravio "PEJDŽERE SMRTI" koji su pobili ljude u Libanu! Nećete verovati o kojoj državi iz SRPSKOG KOMŠILUKA se radi!

Autor:

Svet

18.09.2024

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci veruju da je eksplozivni materijal stavljen u pejdžere pre njihove isporuke i upotrebe

ŠOK! Otkriveno ko je napravio "PEJDŽERE SMRTI" koji su pobili ljude u Libanu! Nećete verovati o kojoj državi iz SRPSKOG KOMŠILUKA se radi!

Foto: Tanjug/AP

Tajvanska kompanija Gold Apolo saopštila je danas da je ovlastila kompaniju sa sedištem u Budimpešti za proizvodnju pejžera koji su juče eksplodirali u Libanu i Siriji.

"Pejdžeri AR-924 koje koriste militanti (Hezbolaha) proizveli su 'BAC Consulting KFT', sa sedištem u Budimpešti.

Prema ugovoru o saradnji, ovlastili smo BAC da koristi naš zaštitni znak za prodaju proizvoda u određenim regionima, ali dizajn i izrada proizvoda su isključivo njihova odgovornost", navodi se u saopštenju Gold Apola, prenosi AP.

Predsednik kompanije Gold Apolo, Hsu Čing-Kuang rekao je danas novinarima da njegova kompanija ima ugovor o licenciranju sa BAC u poslednje tri godine, ali nisu pruženi dokazi o ugovoru.

Pejdžeri koje koriste stotine pripadnika militantne grupe Hezbolah eksplodirali su juče gotovo istovremeno u Libanu i Siriji, pri čemu je ubijeno najmanje devet osoba, uključujući osmogodišnju devojčicu, i ranjeno je više od 2.000.

Hezbolah i libanska vlada okrivili su Izrael za napad. Eksplozije su se uglavnom dogodile u oblastima gde je Hezbolah snažno prisutan, posebno u južnom predgrađu Bejruta i u regionu Beka u istočnom Libanu, kao i u Damasku, rekao je zvaničnik grupe koji je govorio pod uslovom anonimnosti, jer nije bio ovlašćen da razgovara sa novinarima.

Stručnjaci veruju da je eksplozivni materijal stavljen u pejdžere pre njihove isporuke i upotrebe.

Pejdžer AR-924, sadrži punjivu litijumsku bateriju i mogao je da prima tekstualne poruke do 100 karaktera.

Baterija mu je trajala do 85 dana. Kako navodi AP, to je bilo ključno u Libanu, gde su nestanci struje uobičajeni višegodišnjeg ekonomskog kolapsa.

Oni takođe rade na različitoj bežičnoj mreži od mobilnih telefona, što ih čini otpornijim u hitnim slučajevima, piše američka agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading