ISIS JE PONOVO OBEZGLAVLJEN! Likvidirana četiri lidera Islamske države! Američka vojska izvela munjeviti napad!

Autor:

Svet

14.09.2024

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su obelodanile operaciju u avgustu i dodale da je u raciji takođe povređeno sedam vojnika

ISIS JE PONOVO OBEZGLAVLJEN! Likvidirana četiri lidera Islamske države! Američka vojska izvela munjeviti napad!

Foto: Tanjug/AP

Četiri lidera Islamske države (ISIS) ubijena su u okviru američko-iračke racije u zapadnom Iraku 29. avgusta u kojoj je neutralisano 14 operativaca, saopštila je američka vojska.

SAD su obelodanile operaciju u avgustu i dodale da je u raciji takođe povređeno sedam vojnika, prenosi Rojters.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je juče da sada može da potvrdi smrt nekoliko vođa ISIS, uključujući Ahmada Hamida Husejna Abd-al-Džalila al-Itavija, koji je odgovoran za sve operacije terorističke grupe u Iraku.

Šta je Islamska država?

Islamska država (ISIS/ISIL/DAESH) je teroristička organizacija, koja je donedavno bila nepriznata teroristička država, i koja je pod svojom kontrolom držala velike delove Iraka i Sirije.

Danas je svedena na grupu koja kontroliše manje pustinjske oblasti u ovim zemljama, ali i u Avganistanu i oblasti afričkog Sahela.

Formirana je 3. januara 2014. godine u Iraku i Siriji kao teroristička država, da bi 29. juna iste godine bila proglašena kalifatom.

Od marta 2015. godine, kontrolisala je teritoriju na kojoj živi deset miliona ljudi u Iraku i Siriji, i pod nominalnom kontrolom drži male delove Libije i Nigerije.

Islamska država takođe operiše u ili ima organizacije koje su joj podređene u drugim delovima sveta, uključujući južnu Aziju i jugoistočnu Evropu.

Većinsko stanovništvo Islamske države čine sunitski muslimani.

Vođe Islamske države su sledbenici salafizma, ekstremne verske sekte nastale unutar sunitskog islama.

Pripadnici ostalih veroispovesti ili sekti (hrišćani, Jezidi, šiiti, Aleviti, Druzi), kao i oni sunitski muslimani koji se ne slažu sa salafističkim tumačenjem islama, izloženi su progonu.

Nad kurdskim Jezidima su pripadnici Islamske Države izvršili genocid, optužujući ih za obožavanje đavola.

Jedina razlika između ISIS-a i drugih islamističkih i džihadističkih pokreta (uključujući Al-Kaidu) je naglasak na eshatologiji i apokalipticizmu, i verovanju da je dolazak imama Mahdija (koji će vladati pre kraja sveta i osloboditi svet od zla) blizu. I

ISIS veruje da će poraziti "vojsku Rima" u gradu Dabiku u severnoj Siriji u okviru ispunjenja proročanstva.

Prateći svoje tumačenje Hadisa dvanaest naslednika, ISIS takođe veruje da će biti još samo četiri legitimna halifa nakon ubijenog Abu Bakra Al Bagdadija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading