RUSI BOMBARDOVALI KIJEV NA PRVI DAN ŠKOLE! Poljska HITNO digla borbene avione, a Putin ruskoj deci poručio OVO! (VIDEO)

Autor:

Svet

02.09.2024

19:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema ukrajinskoj vojsci, snage PVO uništile su 22 krstareće i balističke rakete

RUSI BOMBARDOVALI KIJEV NA PRVI DAN ŠKOLE! Poljska HITNO digla borbene avione, a Putin ruskoj deci poručio OVO! (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@Gerashchenko_en

Rusija je ispalila niz raketa na Kijev, glavni grad Ukrajine, i to samo par sati pre nego što su se hiljade dece vratile u škole prvog dana školske godine.

Gradonačelnik Vitalij Kličko kaže da su pogođeni postrojenje za pročišćavanje vode i ulaz u stanicu metroa koja se koristila kao sklonište. Takođe su oštećene dve škole i univerzitet.

Prema ukrajinskoj vojsci, snage PVO uništile su 22 krstareće i balističke rakete. Vlasti kažu da su tri osobe ranjene krhotinama uništenih projektila.

Iako se raketiranje glavnog grada poklopilo s prvim danom školske godine, učitelji i roditelji školaraca nastojali su da zadrže osećaj normalnosti, pa je tako prvačiće u školama dočekala muzika i more cveća.

 

 

"Ova nacija je nepobediva"

Jedan roditelj, koji se skrivao sa svojom kćeri kod kuće tokom raketnog napada pre nego što ju je odveo u školu, rekao je da time još jednom pokazuju "da je ova nacija nepobediva".

- Deca se smeše, ali možete videti napetost na licima njihovih učitelja koji nose ovaj teret -rekao je za BBC, pa dodao: "Tako sam im zahvalan na svemu što su učinili da deci ovo bude pravi praznik".

Za 33-godišnju Jevgeniju, koja je svoju šestogodišnju kćer prvi put dovela u školu, dan je bio pokvaren strahom. 

- Ruke su joj se tresle - rekla je Jevhenija novinskoj agenciji Rojters.

 

 

"Moramo da idemou školu, zar ne? Mi smo Ukrajinci"

- Stan je počeo da smrdi po dimu, ali ipak moramo ići u školu, zar ne? Mi smo Ukrajinci - rekla je to jutro svojoj kćeri. 

Alina, studentkinja na oštećenom univerzitetu, rekla je za ukrajinsku TV da je "počela da vrišti" kada se oglasila uzbuna za vazdušni napad, a svi su potrčali u sklonište od bombi u njihovom domu.

Sirene za vazdušnu opasnost zavijale su gotovo dva sata tokom napada, pre nego što je vojska ocenila da je nebo čisto.

- Bili smo jako uplašeni - rekla je Alina i dodala da su nakon zvuka eksplozije videli požar.

Cela Ukrajina bila je pod uzbunom nekoliko sati, a susedna Poljska, članica NATO-a, rekla je da je digla svoje i savezničke avione kako bi osigurala svoj vazdušni prostor tokom ruskih napada.

 

 

Gotovo mesec dana od ukrajinskog upada u Kursk 

U međuvremenu, u ruskoj regiji Kursk, u koju su ukrajnske snage upale početkom avgusta, napredak je usporen.

Kijev je nedavno tvrdio da kontroliše 1.294 kvadratnih kilometara ruske teritorije, uključujući više od 100 naselja. Gotovo 600 ruskih vojnika je zarobljeno, objavila je ukrajinska vojska.

Ali ruski predsednik Vladimir Putin, koji je danas razgovarao s decom koja su u Rusiji krenula u školu, rekao je da to neće sprečiti napredovanje ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, tvrdeći da napreduju najbržom brzinom u "dugo vremena".

- Njihov plan bio je da zaustave naše ofanzivne akcije u ključnim delovima Donbasa. Rezultat je poznat... nisu uspeli da zaustave naše napredovanje - rekao je Putin deci, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading