PUTINOVA ODMAZDA ZA KURSK! Rusija lansirala najmoćnije oružje: Kijev u ruševinama, prizori su DRAMATIČNI (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

02.09.2024

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored raketnih udara, grad je napadnut i bespilotnim letelicama

PUTINOVA ODMAZDA ZA KURSK! Rusija lansirala najmoćnije oružje: Kijev u ruševinama, prizori su DRAMATIČNI (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/Aleksey Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, x/@novayagazeta_en

U ponedeljak rano ujutru Kijev se našao pod masovnim kombinovanim napadom ruskih krstarećih i balističkih projektila. Prema preliminarnim informacijama, napad je uključivao rakete Kh-101 lansirane sa sedam bombardera Tu-95MS, kao i balističke rakete KN-24/Iskander-M.

Pored raketnih udara, grad je napadnut i bespilotnim letelicama.

- Više desetina krstarećih projektila, desetak balističkih projektila i jurišni dron uništile su snage protivvazdušne odbrane u vazdušnom prostoru prestonice, to je ogroman broj balističkih projektila u isto vreme - rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva.

On nije naveo tačan broj, ali je pojasnio da je ukrajinska PVO uspela da obori više od 20 krstarećih i balističkih projektila.

Masovni napad na Kijev u zoru

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je kasnije pojasnilo da je Rusija lansirala 35 projektila i 23 borbene bespilotne letelice. Među identifikovanim projektilima su: 16 balističkih raketa Iskander-M/KN-23, poreklom iz regiona Brjansk, Voronjež i Kursk, 14 krstarećih raketa Kh-101 lansirano je iz aviona TU-95MS u oblasti Volgograd, 4 protivvazdušne vođene rakete S-300/S-400 iz Belgorodske oblasti, 1 projektil neidentifikovanog tipa, takođe iz Belgorodske oblasti. Pored projektila, lansirana su i 23 jurišna drona Šahed.

 

 

Kao odgovor, ukrajinske odbrambene snage su, koristeći protivvazdušne raketne jedinice, sisteme za elektronsko ratovanje i mobilne vatrene grupe, uspešno presrele i oborile 9 od 16 balističkih projektila Iskander-M/KN-23, 13 od 14 krstarećih raketa Kh-101, 20 od 23 jurišna drona Shahed-131/136.

Alarm za vazdušni napad oglasio se oko 5 sati ujutro, a izveštaji su ukazivali da se više krstarećih projektila već približava Kijevu iz raznih pravaca.

Dopisnik "Kyiv Post"-a u okrugu Solomjanski izvestio je da je čuo zvuk projektila iznad glave, nakon čega su usledile eksplozije raketa protivvazdušne odbrane oko 5:18 ujutro.

 

 

Napad je trajao do oko 5.40 sati, a desetine eksplozija čule su se u gradu na desnoj obali Dnjepra.

Medicinski timovi su zbrinuli jednu povređenu osobu, izazvano je nekoliko požara i uništeni su automobili.

 

 

Ljudi širom Kijeva su prijavili da su pronašli velike i male fragmente projektila razbacane po gradu. Gradonačelnik Vitalij Kličko je napomenuo da su dve odrasle osobe zatražile medicinsku pomoć, a da je jedna od njih hospitalizovana.

Putin: Provokacija u Kursku nije sprečila rusku ofanzivu u Donjecku

Neposredno nakon velikog napada na Ukrajinu u zoru, oglasio se i Vladimir Putin.

On je rekao da "ukrajinska provokacija u Kursku nije zaustavila napredovanje ruske vojske u Donjecku", istakavši da Rusija u regionu Donjecka napreduje izuzetno brzo.

- Sada ne govorimo o pomeranju za dvesta ili trista metara napred, već govorimo o kvadratnim kilometrima - istakao je Putin i dodao da ruske oružane snage dugo nisu imale ovakav tempo ofanzive u Donbasu, prenosi RIA Novosti.

Ruski predsednik je istakao i to da Moskva ne može da dozvoli da se u blizini zemlje stvaraju "neprijateljske strukture koje protiv nje kuju agresivne planove i stalno pokušavaju da destabilizuju Rusiju".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading