"NE BORIMO SE VIŠE U UKRAJINI": Oglasila se grupa Vagner i otkrila da je angažovana u OVOJ EVROPSKOJ ZEMLJI

Autor:

Svet

26.08.2024

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa ističe da će objaviti ukoliko dođe do promene situacije

"NE BORIMO SE VIŠE U UKRAJINI": Oglasila se grupa Vagner i otkrila da je angažovana u OVOJ EVROPSKOJ ZEMLJI

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ruska vojna grupa "Vagner" saopštila je danas da se njeni pripadnici više ne bore u Ukrajini i da su sada angažovani samo u Africi i u Belorusiji.

U saopštenju se navodi da "Vagner" ne učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u ovoj fazi, preneo je Rojters, navodeći da ne može da potvrdi tu tvrdnju. Grupa ističe da će objaviti ukoliko dođe do promene situacije.

Ukrajina je u nedelju pozvala Belorusiju da povuče snage koje je rasporedila duž zajedničke granice dve zemlje, navodeći da to uključuje beloruske specijalne snage i bivše pripadnike paravojne grupe "Vagner".

"Vagner" je u Africi uključen, između ostalog, u podršku vojnoj hunti u Maliju. Grupa je ranije bila veoma angažovana u ratu u Ukrajini, a imala je presudnu ulogu u ruskom zauzimanju ukrajinskog grada Bahmuta u maju 2023. godine.

Osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin predvodio je u junu 2023. kratkotrajnu neuspešnu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, a poginuo je u padu aviona 23. avgusta 2023. severozapadno od Moskve.

Podsetimo, najmanje 21 osoba, od kojih 11 dece, ubijeno je u danas u napadima dronovima na grad Tinzauaten u blizni granice Malija s Alžirom, saopštili su pobunjenici Tuarezi.

Kako prenosi Rojters, dronovi su izveli napad na pobunjeničke grupe Tuarega u i oko tog grada, nakon što su pobunjenici prošlog meseca naneli velike gubitke vojsci i pripadnicima ruske paravojne plaćeničke grupe Vagner.

Pobunjeničke grupe saopštile su da su napad izvele vojska Malija i grupa Vagner, kao i da je umešana vojska susedne Burkine Faso.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading