KLJUČNI UKRAJINSKI GRAD PRED PADOM! Roditelji kriju decu: Rusi napreduju brže nego što se očekivalo (MAPE)

Autor:

Svet

23.08.2024

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je nedavno da se ukrajinske snage pojačavaju u istočnom regionu kako bi odbile potencijalno rusko napredovanje

KLJUČNI UKRAJINSKI GRAD PRED PADOM! Roditelji kriju decu: Rusi napreduju brže nego što se očekivalo (MAPE)

Foto: Liveumap

Strateški važan grad Pokrovsk nalazi se pred padom, a roditelji kriju decu od lokalnih vlasti kako bi izbegli obaveznu evakuaciju.

Naime, vlasti pozivaju civile u Pokrovsku i okolini da beže u naredne dve nedelje dok Rusi napreduju ka gradu dok traje nezapamćena ukrajinska ofanziva na Kursku oblast u Rusiji.

Rusija je juče saopštila da je osujetila još jedan pokušaj Ukrajine da upadne u pogranični region Brjanska. Međutim, zato Ukrajina nastavlja uspešno da napreduje u Kurskoj oblasti.

Obavezna evakuacija dece

S druge strane, u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck, deca sa roditeljima ili drugim zakonskim starateljima moraju biti evakuisana sa nekoliko lokacija, uključujući Pokrovsk, saopštilo je ministarstvo nadležno za reintegraciju regiona koji su bili pod ruskom kontrolom.

Pokrovsk nije veliki grad. Pre rata tamo je živelo 60.000 ljudi, ali su mnogi otišli ​​od početka ruske invazije. Ali sada služi kao ključno čvorište za ukrajinsku vojsku zahvaljujući lakom pristupu Kostjantinovki, još jednom vojnom čvorištu.

Republika

Foto: Liveumap

Pokrovsk ključno čvorište za ukrajinsku vojsku

Ukrajinska vojska saopštila je u sredu da se oko Pokrovska trenutno vode najžešće borbe u ratu. Branioci odbijaju ruske napade i bore se na nekoliko lokacija.

U gradu Pokrovsku, obližnjem Mirnogradu i 39 okolnih sela naređena je obavezna evakuacija porodica sa decom, saopštila je vojna uprava grada Pokrovska. Dnevno se evakuiše oko 600 do 700 ljudi, saopštila je uprava.

"Ne čekajte, neće biti bolje"

- Ne čekajte. Neće biti bolje, samo će biti gore. Odlazite - upozorio je lokalni zvaničnik Juri Tretjak, načelnik vojne uprave u Mirnogradu, koji je sada manje od 5 kilometara od linije fronta.

Međutim, Tretjak je rekao da mnogi ljudi još uvek oklevaju da se evakuišu, a neki čak idu tako daleko da kriju decu od lokalnih vlasti.

- Imamo slučajeve u kojima roditelji kriju decu. Imaćemo sastanak sa policijom gde ćemo videti šta da radimo sa takvim ljudima, kako ćemo tražiti roditelje koji kriju decu i daju lažne podatke da su deca davno otišla - rekao je on i dodao da je opasnost sve veća jer su pojedini delovi grada pod svakodnevnim ruskim napadima.

Republika

Foto: Liveumap

Rusi napreduju brže nego što se očekivalo

- Oni koji su oklevali pre nedelju dana uglavnom su se odlučili i masovno odlaze - rekao je on, napominjući da su za stanovnike koji tek treba da se evakuišu "najčešći argumenti 'nemam kuda' ili 'nikome ne trebam'".

"Rusi napreduju brže nego što se očekivalo"

- Neprijatelj napreduje brže nego što se očekivalo - rekao je Tretjak u intervjuu i dodao:

- Tako da pokušavamo da učinimo što je više moguće da evakuišemo ljude do kraja nedelje.

Dok su naselja u Pokrovsku i okolini i dalje pod vatrom, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su ruske snage zauzele obližnje selo Mežove. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je nedavno da se ukrajinske snage pojačavaju u istočnom regionu kako bi odbile potencijalno rusko napredovanje.

U noćnom obraćanju Zelenski je rekao: "Mi smo na pozicijama na liniji fronta, pre svega u Pokrovsku, u Donjecku. Razumemo poteze neprijatelja i jačamo naše snage."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading