SVET NA IVICI TOTALNE KATASTROFE?! Pokušan akt nuklearnog terorizma!

Autor:

Svet

23.08.2024

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panika zbog eskalacije sukoba

SVET NA IVICI TOTALNE KATASTROFE?! Pokušan akt nuklearnog terorizma!

Foto: shutterstock

Ukrajinske snage pokušale su noćas dronom kamikazom da napadnu nuklearnu elektranu Kursk i izvrše "akt nuklearnog terorizma", rečeno je agenciji TASS u ruskim agencijama za sprovođenje zakona.

Kako se navodi, dron je oboren u neposrednoj blizini elektrane ruskim sredstvima za elektronsko ratovanje. Ukrajinski dron kamikaza otkriven je u neposrednoj blizini skladišta istrošenog nuklearnog goriva, navodi TASS.

NE Kursk smeštena je na reci Sejm, 40 kilometara zapadno do grada Kurska, prema Lgovu.

Njena izgradnja je počela 1. juna 1972, a u rad je puštena 12. oktobra 1977. godine. Obližnji grad Kurčatov osnovan je kada je počela njena izgradnja.

Republika

Foto: Credit: Not supplied / WillWest News / Profimedia

NE Kursk je puštena u rad 12. oktobra 1977. godine

Ima šest reaktora - dva ugašena, dva potpuno operativna, te dva u izgradnji, prema podacima IAEA.

Aktivni reaktori proizvode dva puta po 1.000 Megavata energije, odnosno ima instalirani kapacitet od 2.000 Megavata, čime se strujom napaja Kurska oblast, kao i 19 drugih regiona u Rusiji. Poređenja radi, nuklearna elektrana Černobilj ima instaliranu nagu od 3.515 Megavata, a Zaporožje čak 5.700 Megavata.

Podsetimo, Putin je juče saopštio da su Oružane snage Ukrajine pokušale su da izvedu napad na Kursku nuklearnu elektranu, te da je o tome obaveštena Međunarodna agencija za atomsku energiju.

- Neprijatelj je noćas pokušao da napadne nuklearnu elektranu - rekao je Putin.

On je izrazio nadu da će Međunarodna agencija za atomsku energiju poslati stručnjake da izuče situaciju.

Poslednjih dana zakomplikovala se i situacija oko Kurske nuklearne elektrane. Ostaci i fragmenti oborenih projektila pronađeni su na njenom kompleksu, uključujući i u području za preradu radioaktivnog otpada.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading