SADA ĆE BITI VEOMA GADNO?! RUSI TVRDE: Zapad i NATO DIREKTNO umešani u ukrajinski napad na Kursk!

Autor:

Svet

16.08.2024

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako kaže ruska strana, sve je unapred bilo isplanirano

SADA ĆE BITI VEOMA GADNO?! RUSI TVRDE: Zapad i NATO DIREKTNO umešani u ukrajinski napad na Kursk!

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Prema izjavi Nikolaja Patruševa, savetnika ruskog predsednika Vladimira Putina, Zapad i NATO, pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država, aktivno su učestvovali u planiranju iznenadnog napada ukrajinskih vojnika na rusku oblast Kursk.

Ovaj munjevit upad, koji se dogodio 6. avgusta, izazvao je kontroverze i označen je kao velika sramota za Putinovu vojsku, prenosi Rojters.


Ukrajina tvrdi da je napad bio neophodan kako bi primorala Rusiju na "fer" mirovne pregovore, dok SAD i druge zapadne sile, izbegavajući direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom, ističu da nisu unapred obaveštene o ovom napadu.

Ipak, navodi se da je oružje koje su obezbedile Velika Britanija i SAD korišćeno na ruskom tlu, što dodatno komplikuje situaciju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Tanjug/AP

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

Patrušev je u intervjuu za list Izvestija odbacio tvrdnje da je napad izveden bez učešća Zapada, navodeći da je operacija u Kurskom regionu planirana uz aktivno učešće NATO-a i zapadnih specijalnih službi. Iako nije izneo konkretne dokaze, Patrušev je ocenio da bez podrške Zapada i NATO-a, Kijev se ne bi usudio da preduzme ovakav korak.

Reakcija i kontroverze

Izjava Nikolaja Patruševa izazvala je brojne kontroverze i reakcije kako u Rusiji, tako i u međunarodnoj zajednici.

Dok je ruska strana odlučno podržala Patruševa i istakla da se radi o ozbiljnoj mešanju Zapada u unutrašnje poslove Rusije, u zapadnim zemljama su ove tvrdnje uglavnom odbačene kao neosnovane i bez dokaza.

Posledice i moguće implikacije

Ova situacija dodatno produbljuje tenzije između Rusije, Ukrajine i zapadnih sila, stvarajući ozbiljne posledice i moguće implikacije na međunarodne odnose.

Pitanja bezbednosti, saradnje i poverenja između zaraćenih strana postaju sve kompleksnija, otvarajući prostor za dalje političke i vojne izazove u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading