NAPETO NA GRANICI BELORUSIJE I UKRAJINE! Tenzije rastu iz sata u sat, Lukašenko HITNO reagovao! Tenkovi su spremni!

Autor:

Svet

13.08.2024

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao odgovor na navodne ukrajinske akcije, Aleksandar Lukašenko je naredio da se na granicu sa Ukrajinom pošalju dodatne vojne snage

NAPETO NA GRANICI BELORUSIJE I UKRAJINE! Tenzije rastu iz sata u sat, Lukašenko HITNO reagovao! Tenkovi su spremni!

Foto: Tanjug/AP

Beloruske vlasti optužile su Ukrajinu za ugrožavanje njenog vazdušnog prostora. Bespilotne letelice koje su navodno preletele iznad teritorije Belorusije su oborene.

Nove tenzije izbile su na relaciji između Minska i Kijeva nakon što su, kako tvrdi beloruski vojni i politički vrh, ukrajinski dronovi ušli u vazdušni prostor Belorusije u petak 9. avgusta.

"Napadačke bespilotne letelice" poslate iz pravca Ukrajine su prešle državnu granicu, a beloruske oružane snage su ih potom oborile, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Belorusije koje je prenela Belta.

 

 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je dan kasnije izneo detalje o incidentu, rekavši da su se oboreni dronovi kretali na visini od 1,5 kilometara. On je takođe izjavio da su u obaranju učestvovale i jedinice za protivvazduhoplovna dejstva Ruske Federacije.

Kao odgovor na navodne ukrajinske akcije, Aleksandar Lukašenko je naredio da se na granicu sa Ukrajinom pošalju dodatne vojne snage, preno je Radio Slobodna Evropa.

Otpravnik poslova Ukrajine takođe je pozvan na razgovor sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Belorusije, a njemu su izneti stavovi beloruskih vlasti povodom najnovijih događaja.

Ukrajinski zvaničnici nisu se oglasili u vezi sa ovim incidentom, preneo je Aero.rs.

Podsetimo, beloruske tenkovske posade premestile su se na granicu sa Ukrajinom kako bi odgovorile na eventualne provokacije, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane Belorusije.

- Vojno osoblje ukrcava vojnu opremu na železnički transport i počinje kombinovani marš ka određenim zonama. Prebacivanje ima za cilj jačanje i grupisanje trupa i odgovor na eventualne provokacije - navodi belorusko Ministarstvo odbrane u saopštenju. Objavljen je i snimak tenkova na železničkim peronima.

 

 

Ranije, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je naredio je da se pojača grupisanje vojnih snaga na granici sa Ukrajinom.

Ministar odbrane je objasnio da je beloruska protivvazdušna odbrana identifikovala neprijateljske objekte poput bespilotnih letilica i potvrdio da je nekoliko dronova uništeno u beloruskom vazdušnom prostoru. 

Beloruski predsednik rekao je da je uništeno nekoliko od "desetak" ukrajinskih dronova, nakon što su povredili vazdušni prostor Belorusije, u regiji Mogilev koja graniči s Rusijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading