UKRAJINA MUNJEVITO ZAUZIMA KURSKU OBLAST! Kijev poslao hitan apel Londonu, MOSKVI SE CRNO PIŠE

Autor:

Svet

13.08.2024

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sinoć su ukrajinske snage kontrolisale oko 1.000 kvadratnih kilometara Kurska

UKRAJINA MUNJEVITO ZAUZIMA KURSKU OBLAST! Kijev poslao hitan apel Londonu, MOSKVI SE CRNO PIŠE

Foto: Tanjug-AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od Velike Britanije da mu dozvoli da iskoristi rakete dugog dometa "Storm Šedou" u napadu na Rusiju, jer tvrdi da bi prekogranični napad ukrajinske vojske mogao da "svrgne" ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Tanjug.

Do sinoć su ukrajinske snage kontrolisale oko 1.000 kvadratnih kilometara Kurska, pograničnog regiona na jugu Rusije, prema rečima vrhovnog generala Kijeva i taj napad označava prvu stranu invaziju na rusko tlo od Drugog svetskog rata, navodi britanski Telegraf.

Zelenski je rekao da je "katastrofa u Kursku" pre 24 godine, u kojoj je poginulo 118 ruskih mornara u nesreći podmornice, označila početak Putinove vladavine i da je sada jasno "da je ovo kraj za njega (Putina), a, takođe je (ponovo u pitanju) Kursk".

Telegraf je objavio da vlada Ujedinjenog Kraljevstva nije dala odobrenje Ukrajini da koristi rakete "Storm Šedou" (Storm Shadow) kao deo napada na Kursk.

"Nije bilo promena", rekao je izvor iz vlade.

Ukrajinski predsednik naredio je pripremu "humanitarnog plana" za ruske građane u Kursku koji kontroliše Ukrajina, pošto su ukrajinske snage počele da grade terenske bolnice i utvrđenja u pripremi za okupaciju tog područja.

Zelenski je dao instrukcije zvaničnicima odbrane i diplomatama da "predstave spisak neophodnih akcija kako bi Ukrajina dobila dozvolu od partnera da koristi oružje dugog dometa za odbranu svoje teritorije".

Tokom prošlomesečne posete Velikoj Britaniji, Zelenski je tražio od tamošnjeg premijera Kira Starmera da ukine ograničenja u pogledu upotrebe municije, koja ima domet od oko 250 kilometara.

Republika

Foto: AP/Ap

Volodimir Zelenski

Stav o korišćenju projektila "Storm Šedou" nije samo na britanskoj vladi, pošto se projektil proizvodi u Francuskoj, što znači da se i Pariz pita o uslovima korišćenja.

Kijev je takođe i od Vašingtona tražio dozvolu da koristi raketu dugog dometa "Atacms" tokom ofanzive na Kursk, ali i to odbijeno.

Guverner Kurska Aleksej Smirnov rekao je Purinu da Ukrajina sada kontroliše najmanje 28 sela i gradova u toj oblasti.

Takođe je kazao da je u napadu poginulo najmanje 12 osoba i da je 121.000 građana napustilo svoje domove i da će verovatno još 59.000 biti raseljeno.

Rusija je takođe naredila evakuaciju oko 11.000 ljudi iz susedne Belgorodske oblasti, pošto su zvaničnici upozorili na "neprijateljske aktivnosti na granici".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading