AMERIČKI BORBENI AVIONI HITNO DOLETELI NA BLISKI ISTOK! Izrael poslao JEZIVU poruku Libancima: "Treba da očekuju uništenje!"

Autor:

Svet

08.08.2024

20:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odmazda Irana samo što nije počela, a ceo region drhti od posledica istog

AMERIČKI BORBENI AVIONI HITNO DOLETELI NA BLISKI ISTOK! Izrael poslao JEZIVU poruku Libancima: "Treba da očekuju uništenje!"

Foto: military.com printscreen

Američka Centralna komanda (CENTCOM) danas je saopštila da su borbeni avioni F-22 američkih vazduhoplovnih snaga stigli na Bliski istok, u iščekivanju iranskog napada na Izrael.

- F-22 Raptors američkog vazduhoplovstva stigli su u zonu odgovornosti Centralne komande SAD 8. avgusta kao deo promene položaja američkih snaga u regionu da bi se ublažila mogućnost regionalne eskalacije od strane Irana ili njegovih zastupnika - navodi se u saopštenju CENTCOM-a na mreži X.

Američki nosač aviona USS Abraham Linkoln, nekoliko borbenih aviona raspoređeni su u ovom regionu početkom meseca.

Pentagon je tada najavio da će na Bliskom istoku biti raspoređene i balističke jedinice protivvazdušne odbrane, ne samo za odbranu Izraela, već i za zaštitu američkih snaga u Iraku i Siriji koje su navodno bile na udaru Irana i njegovih zastupnika.

Iran je obećao odmazdu nakon ubistava lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, za koje Teheran i palestinska militantna grupa okrivljuju Izrael, preneo je Tanjug.

Galant u pismu Libancima: "Izrael će se svim snagama boriti protiv Hezbolaha"

Izraelski ministar odbrane Joav Galant danas je uputio otvoreno pismo na arapskom jeziku upućeno narodu Libana, u kojem je upozorio da će se Izrael ''svim snagama'' boriti protiv Hezbolaha u slučaju dalje eskalacije.

- Država Izrael želi mir, prosperitet i stabilnost sa obe strane granice i stoga ni na koji način neće dozvoliti miliciji Hezbolaha da destabilizuje granicu i region. Ako Hezbolah nastavi svoju agresiju, Izrael će se boriti protiv njega svom snagom - napisao je Galant.

Foto: Tanjug/AP

Joav Galant

Poručio je građanima Libana da bi trebalo da ''nauče lekciju'' iz izraelsko-libanskog sukoba 2006, ukoliko žele da izbegnu ''opasnu avanturu'' ove godine, prenosi Tajms of Izrael.

- Oni koji se igraju vatrom treba da očekuju uništenje - rekao je Galant Libancima.

Prethodne nedelje, u predgrađu Bejruta ubijen je komandant Hezbolaha Fuad Šukr, nakon čega je ta militantna grupa obećala odmazdu protiv Izraela, preneo je Tanjug.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Fuad Šukr

UKMTO: "Huti napali brod u Crvenom moru u blizini jemenske Moke"

Kapetan jednog broda u Crvenom moru danas je prijavio napad dva mala plovila oko 45 nautičnih milja južno od jemenskog grada Moka, istakavši da je raketna granata eksplodirala u blizini njegovog broda, javila je britanska Agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

Kako navodi UKMTO, napadači su se nalazili u dva čamca bele i crne boje i navodno su nosili bele i žute kabanice, prenosi Rojters.

Militantna grupa Huti u novembru je započela operacije protiv brodova u Crvenom moru povezanih sa Izraelom iz, kako tvrde, solidarnosti s palestinskim narodom u Pojasu Gaze.

Njihove operacije dovele su do poremećaja pomorske trgovine usled čega su SAD i Britanija otpočele ciljanje snaga Huta u delovima Jemena, preneo je Tanjug.

Izraelska vojska uništila nekoliko meta u Libanu

Izraelski borbeni avioni i dronovi izveli su danas nekoliko napada na južni Liban, saopštila je vojska. IDF kaže da je pogodila ćeliju operativaca, raketni bacač, zgrade koje koristi Hezbolah i drugu infrastrukturu u Kafr Kili, Jarineu, Račafu, at-Tiriju i Huli.

 

 

Podsećanja radi, Iran je savetovao civilne avio-kompanije širom sveta da izbegavaju letove kroz iranski vazdušni prostor.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je pojačano vojno prisustvo u regionu zbog zabrinutosti od eskalacije sukoba na Bliskom istoku posle prošlonedeljnih ubistava visokog komandanta Hezbolaha u Libanu Fuada Šukra i političkog lidera Hamasa u Iranu, Ismaila Hanijea, preneo je Times of Israel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading