IRAN IZDAO HITNO UPOZORENJE! "Izbegavajte naš vazdušni prostor", to znači samo jedno! USKORO POČINJE?!

Autor:

Svet

07.08.2024

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje u regionu, uključujući Jordan, zatvorile su svoj vazdušni prostor ranije ove godine zbog vazdušnih napada na Izrael

IRAN IZDAO HITNO UPOZORENJE! "Izbegavajte naš vazdušni prostor", to znači samo jedno! USKORO POČINJE?!

Foto: youtube.com/karbala313

Iran je savetovao civilne avio-kompanije širom sveta da večeras izbegavaju letove kroz iranski vazdušni prostor, rekao je egipatski državni njuz TV Al Kahera, citira egipatski zvanični izvor.

Iranski vazdušni prostor treba izbegavati zbog vojnih vežbi, dodao je citirani izvor.

Egipat je ranije u sredu dao uputstva svim svojim vazdušnim prevoznicima da izbegavaju iranski vazdušni prostor tri sata u četvrtak rano ujutro zbog napetosti između Izraela i Irana.

Bezbednosno obaveštenje koje je dostavljeno pilotima u sredu biće na snazi ​​od 01:00 do 04:00 sata po GMT-u (od 3 do 6 sati ujutro po srednjeevropskom vremenu). Nisu bile navedene dodatne pojedinosti o tome zašto je obaveštenje izdato.

- Svi egipatski prevoznici izbegavaće preletanje Teherana. Nijedan plan leta neće biti prihvaćen za preletanje te teritorije - stoji u obaveštenju.

Mnoge vazduhoplovne kompanije preispituju svoje rasporede kako bi izbegle iranski i libanski vazdušni prostor, a takođe otkazuju letove za Izrael i Liban jer se strahuje od mogućeg šireg sukoba nakon ubistva visokorangiranih članova militantnih grupa Hamas i Hezbolah.

- Takvo bezbednosno obaveštenje iz Egipta vrlo je neobično. Moguće je da je ovo pokazatelj iranskog odgovora Izraelu i stoga potencijalno velikog niza poremećaja vazdušnog prostora, ali možda postoji drugi razlog - naveo je OPSGROUP, organizacija koja deli informacije o rizicima za letove.

U nedelju su jordanske vlasti zatražile od svih vazduhoplovnih kompanija čiji avioni sleću u njihove vazdušne luke da imaju dodatno gorivo za 45 minuta.

Zemlje u regionu, uključujući Jordan, zatvorile su svoj vazdušni prostor ranije ove godine zbog vazdušnih napada na Izrael, preneo je Jutarnji.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading