IZDATO HITNO UPOZORENJE ARAPSKE DRŽAVE: Avioni da izbegavaju vazdušni prostor Irana!

Autor:

Svet

07.08.2024

19:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran je prethodno izdao NOTAM - upozorenje pilotima na opasnosti na putu, za centar, zapad i severozapad zemlje

IZDATO HITNO UPOZORENJE ARAPSKE DRŽAVE: Avioni da izbegavaju vazdušni prostor Irana!

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, shutterstock, Tanjug/AP Photo

Egipatska vazduhoplovna uprava izdala je NOTAM za sve egipatske avione da izbegavaju iranski vazdušni prostor od 01:00 do 04:00 sati u četvrtak ujutro.

Ova informacija je veoma zabrinjavajuća, a sve ukazuje da je na pomolu novi potencijalni rat u regiji Bliskog istoka, odnosno da će Iran u svakom trenutku izvršiti napad na Izrael.

Ukoliko dođe do napada Irana na Izrael, on će biti sproveden dronovima ili lansiranjem raketa dugog dometa, a glavni adut izraelske odbrane jeste sistem Gvozdene kupole i Davidove praćke - već dobro dokazani PVO sistemi u rukama IDF-a.

 

 

Podsetimo, Iran je prethodno izdao NOTAM, odnosno upozorenje pilotima na opasnosti na putu, za centar, zapad i severozapad zemlje, savetujući avione da promene svoje rute, objavio je Jerusalim post. Spekuliše se da je ovo "najava" napada na Izrael.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je prethodno na sastanku G7 rekao da bi napad Irana i Hezbolaha na Izrael mogao da počne u ponedeljak, što se ipak nije dogodilo, ali ne znači da se neće dogoditi u narednom periodu.

Iran ne želi eskalaciju tenzija u regionu Bliskog istoka, ali veruje da treba da kazni Izrael da bi se sprečila dalja nestabilnost, izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

Kanani je rekao da Iran nastoji da uspostavi stabilnost u regionu, ali je napomenuo da je to moguće postići "samo kažnjavanjem" agresora - Izraela, navodeći da je odgovor Teherana neizbežan", preneo je Rojters.

Portparol je pozvao SAD da prestanu da podržavaju Izrael, navodeći da međunarodna zajednica nije uspela da ispuni dužnost da očuva stabilnost u regionu Bliskog istoka i da zbog toga treba da podrži kažnjavanje "agresora".

Komandant Korpusa Iranske revolucionarne garde Hosein Salami ponovio je danas pretnju da će Izrael "biti kažnjen u dogledno vreme".

Iran, libanska militantna grupa Hezbolah i palestinska militantna grupa Hamas optužili su Izrael za ubistvo Hanijea 31. jula, a izraelski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading