UDARNO! Ukrajina prvi put lansirala rakete ATACMS na Lugansk!

Autor:

Svet

06.08.2024

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijev upotrebio moćno američko oružje

UDARNO! Ukrajina prvi put lansirala rakete ATACMS na Lugansk!

Foto: tanjug/ap

Oružane snage Ukrajine prvi put su upotrebile kasetne rakete dugog dometa američke proizvodnje ATACMS kako bi gađale civilnu infrastrukturu u Lugansku, izjavio je za agenciju RIA Novosti izvor u bezbednosnim snagama.

"Tokom ukrajinskog raketnog napada na Lugansk u nedelju su korišćene američke kasetne rakete ATACMS sa povećanim radijusom uništenja do 300 kilometara. Uprkos visokoj ceni takvih projektila, Kijev ih koristi kako bi napao civilnu infrastrukturu", rekao je izvor.

Kako se navodi, ruska protivvazdušna odbrana je oborila rakete na prilazu gradu, a fragmenti raketa oštetili su privatne stambene objekte i izazvali požare.

Izvor je naveo da te fragmente stručnjaci već proučavaju kako bi presretanje takvih projektila bilo uspešnije.

Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik izjavio je juče da su ukrajinske oružane snage, kako se pretpostavlja, ispalile osam projektila ATACMS i četiri projektila Storm Šedou (Storm Shadow).

Podsećamo da je grant SAD u iznosu od 3,9 milijardi dolara uplaćen u državni budžet Ukrajine, nakon što je prethodni grant, u iznosu od 1,15 milijardi dolara uplaćen u oktobru prošle godine.

"Zahvalan sam američkoj vladi na solidarnosti s Ukrajinom. Bespovratna finansijska pomoć izuzetno je važan doprinos podršci državnom budžetu Ukrajine tokom otpora agresiji Ruske Federacije", poručio je ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao je da će čitav iznos granta biti upotrebljen da se namire troškovi plata nastavnika, lekara i spasilaca, kao i za socijalna davanja i penzije.

Prema njegovim rečima, Ukrajina će ove godine dobiti ukupno 7,8 milijardi dolara direktne budžetske pomoći od SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading