STRAŠNO POJAČANJE STIŽE U UKRAJINU! Holandija i Danska otvorile karte - DOLAZE LEOPARDI

Autor:

Svet

25.07.2024

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo zašto su ovi nemački tenkovi tako "vruća" roba

STRAŠNO POJAČANJE STIŽE U UKRAJINU! Holandija i Danska otvorile karte - DOLAZE LEOPARDI

Foto: Tanjug/AP

Holandija i Danska spremne su da isporuče Ukrajini 14 modifikovanih tenkova Leopard 2, saopštilo je danas holandsko Ministarstvo odbrane.

Ove zemlje su u aprilu prošle godine saopštile da će kupiti tenkove od treće strane i pripremiti ih za bitku u Ukrajini. 

Tenkove je u potpunosti modifikovao nemački proizvođač oružja Rajnmetal, a nakon višemesečnog testiranja spremni su za isporuku pre kraja leta, saopštilo je holandsko ministarstvo.

U saopštenju ministarstva nije naveden datup isporuke, prenosi Rojters.

''Tenkovi Leopard 2A4 mogu pomoći Ukrajini da dobije prednost na bojnom polju. Imaju veliku vatrenu moć, nude dobru zaštitu i brzi su'', dodaje se u saopštenju.

Ovaj tenk težak je oko 60 tona, dugačak oko deset metara i smatra se jednim od najboljih borbenih tenkova na svetu.

Nemački prozvođač Krauss-Maffei Wegmann napravio je više od 3.500 tenkova Leopard 2 od početka proizvodnje 1978. Cena se poslednjih godina kreće od 3 do 15 miliona evra po komadu u zavisnosti od tipa i drugih faktroa. Aktuelna verzija ovog borbenog tenka je "Leopard 2 A7". Isporučuje se od 2014. godine.

Njegovo glavno naoružanje je top glatke cevi od 120 mm. Prema Bundesveru, to znači da ciljevi na udaljenosti od nekoliko kilometara mogu biti pogođeni i u pokretu. Njegov maksimalni domet je 5 kilometara. Prema Bundesveru, prednosti Leoparda leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i mobilnosti. Brz je i može da dostigne i do 70 km na čas. Ima relativno štedljivi motor na dizel.

Osim Nemačke, koristi ga još najmanje 14 zemalja u različitim prilagođenim varijantama. Evo pregleda, na osnovu dostupnih informacija, o tome ko ima i koliko tenkova Leopard. Sve navedene zemlje su članice NATO - osim Finske.

Zemlja koja ga poseduje ne može ga ustupiti nekoj drugoj zemlji - bez nemačkog odobrenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading