SVET DRHTI, OČEKUJE SE NOVI KRVAVI RAT! Iran upozorio pilote da izbegavaju vazdušni prostor, uključuje se i Amerika

Autor:

Svet

05.08.2024

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael kaže da je spreman, Amerika da će braniti Izrael

SVET DRHTI, OČEKUJE SE NOVI KRVAVI RAT! Iran upozorio pilote da izbegavaju vazdušni prostor, uključuje se i Amerika

Foto: Wallpaper flare, Tanjug/AP

Iran je izdao obaveštenje pilotima i avio kompanijama da izbegavaju njegov vazdušni prostor usled stalnih pretnji iranskih zvaničnika o napadu na Izrael.

Iransko obaveštenje usledilo je nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken juče tokom telefonskog razgovora rekao ministrima spoljnih poslova grupe G7 da bi Teheran mogao napasti Izrael unutar 24 do 48 sati, prema informacijama dveju diplomata upoznatih s razgovorom. Blinken nije naveo kakav bi oblik napad mogao da ima.

Izrael kaže da je spreman, Amerika da će braniti Izrael. Tačnije, Izrael je rekao da je spreman da se brani i odgovori na bilo kakav osvetnički napad. Američki zvaničnici sarađuju sa svojim međunarodnim partnerima kako bi pokušali da smire napetosti na Bliskom istoku usled upozorenja Irana i proiranskih formacija da će napasti Izrael nakon ubistva glavnog političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu prošle nedelje.

Naređenje Irana o vazdušnom prostoru u prevodu znači da se komercijalna i civilna avijacija drže podalje bez detalja šta bi moglo da usledi.

Iran je 2020. godine oborio ukrajinski avion, pri čemu je poginulo svih 176 osoba na letu, u satima nakon što je Amerika ubila vrhovnog iranskog generala Kasima Sulejmanija. Iran je incident nazvao nenamernim. Izrael je stavio svoju vojsku u visoku pripravnost, dok američki zvaničnicii rade na tome da pripreme vojne resurse i regionalne partnere kako bi sprečili napad za koji se neki boje da bi mogao biti širi i složeniji od iranskog napada u aprilu.

Iranski napad u aprilu

U aprilu je Iran ispalio više od 300 dronova i projektila na Izrael, ali tek nakon što je unapred obavestio diplomate o svojoj reakciji, dajući Izraelu i SAD-u priliku da se pripreme. Na kraju je većina projektila oborena pre nego što su stigli do Izraela. Ali, ovaj put Iran je odbio da pruži detaljna upozorenja koja bi pomogla da se ublaži uticaj bilo kakvog napada.

Prema jednom od diplomata upoznatih s nedeljnim pozivom G-7, Blinken je svojim kolegama rekao da bi, ako iranski napad na Izrael bude slične razmere kao napad u aprilu, to moglo zatvoriti svaku buduću saradnju između Irana i SAD-a, koji su poslednjih 18 meseci povremeno održavali nejednake razgovore putem omanskih zvaničnika.

Ubistvo Hanije, vođe Hamasa

Prošlonedeljno ubistvo vođe Hamasa Hanije u Teheranu, koji je bio tamo kako bi prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsednika, bila je neprijatna bezbednosna greška, ističe Iran. Prema izveštajima Vol Strit džurnala, ubijen je bombom dok je boravio u gostinjskoj kući Islamske revolucionarne garde.

Ubistvo Hanije dogodilo se nekoliko sati nakon što je Izrael rekao da je ubio visokog zapovednika Hezbolaha u Bejrutu, što je izazvalo obećanja o osveti od strane Hezbolaha, kojeg Iran podržava. Iran i Hamas, koji optužuju Izrael za napad, osporavaju da je Hanija ubijen bombom, tvrdeći da je pogođen projektilom. Izrael još uvek nije komentarisao to ubistvo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading