"OVDE JE FRONT JEDAN OD NAJTEŽIH" Zelenski ima petlju, obišao NAJOPASNIJU oblast gde se stalno gine! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

29.07.2024

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da je odbila šest ruskih napada na liniji fronta

"OVDE JE FRONT JEDAN OD NAJTEŽIH" Zelenski ima petlju, obišao NAJOPASNIJU oblast gde se stalno gine! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je stigao u oblast Vovčanska u severoistočnoj oblasti Harkova, gde ruske snage pokušavaju da napreduju od maja.

- Danas sam imao čast da budem tamo da čestitam Dan našim specijalcima i da im uručim državne nagrade - napisao je Zelenski na X, preneo je Gardijan.

Vovčansk, nekad dom 17.000 ljudi, je oko pet kilometara udaljen od granice sa Rusijom na severoistoku Ukrajine.

Ruske trupe su ga zauzele prvog dana invazije Moskve u februaru 2022. Povukli su se šest meseci kasnije, vraćajući se putem do ruskog grada Belgoroda.

 

 

Početkom maja ponovo su ušli, preuzimajući polikliniku i fabriku za preradu mesa u Vovčansku, navodi Gardijan.

Zelenski je opisao front u Harkovu kao "jedan od najtežih" i rekao okupljenim specijalcima da "čitava zemlja računa na vas".

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da je odbila šest ruskih napada na liniju fronta u Harkovu tokom proteklog dana, uključujući Vovčansk.

Tri faktora za okončanje rata, najava akcionog plana za mir u novembru

Strpljenje, podrška Ukrajini i diplomatski pritisak na Rusiju su tri faktora za pravedan završetak rata, rekao je predsednik Ukrajine u intervjuu japanskoj televiziji NHK objavljenom u nedelju.

- Ako SAD i evropske zemlje održe jedinstvo, to će biti dodatni pritisak i pokazati Moskvi da nema šanse – dodao je Zelenski i istakao da ne može da odgovori na pozive na prekid vatre dok Rusija nastavlja da okupira teritoriju Ukrajine.

Zelenski je napomenuo da će Kijev započeti detaljne pregovore sa relevantnim zemljama o teritorijalnom integritetu i drugim pitanjima i najavio da će izraditi akcioni plan za postizanje mira do kraja novembra, prenosi Ukrinform.

 

 

On je ispričao i da je tokom nedavnog telefonskog razgovora pozvao bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Ukrajinu.

- Ako gospodin Tramp želi da nauči nešto o Ukrajini, može da dođe da se uveri lično ili da pita mene. Tramp mi je rekao da je spreman da odgovori na sva pitanja i da imam njegov broj telefona - rekao je Zelenski.

Zelenski je u intervjuu za japansku televiziju istakao i značaj podrške Japana.

- Japan je predstavnik Grupe sedam i pružio nam je ekonomsku, humanitarnu i tehničku podršku. Brzo su nam pritekli u pomoć. To je bila prva zemlja koja nije članica NATO-a koja je potpisala sporazum o bezbednosnoj saradnji sa Ukrajinom - rekao je on izrazivši nadu da će Japan iskoristiti svoj uticaj na druge zemlje kao lider pacifičkog regiona i obezbediti saradnju za oporavak Ukrajine.

Kako prenosi Ukrinform, predsednik Volodimir Zelenski je u video-poruci rekao da će Ukrajina dobiti sve što joj je potrebno kako bi opstala i ostvarila svoje ciljeve.

Foto: AP Andrew Kravchenko

Volodimir Zelenski

Japanski ministar u Kijevu

U međuvremenu, japanski ministar obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije Masahito Morijama doputovao je u Kijev, saopštila je danas Ambasada Japana u Kijevu.

- Ministar Masahito Morijama doputovao je u Ukrajinu - navedeno je u objavi Ambasade na društvenim mrežama.

Iz Ambasade su dodali da se očekuje da će Morijama tokom posete Ukrajini razgovarati o zajedničkim projektima dve zemlje i mogućnostima razvoja bilateralne saradnje u kulturi i obrazovanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading