UDARNO! ZELENSKI PRISTAO NA PREGOVORE SA PUTINOM?!

Autor:

Svet

21.07.2024

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenski je takođe ocenio da će morati da pronađe rešenje kako bi osigurao legitimitet vlade

UDARNO! ZELENSKI PRISTAO NA PREGOVORE SA PUTINOM?!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su mogući pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos ukazu koji je na snazi u Ukrajini o zabrani takvih pregovora.

- Na drugom mirovnom samitu, ako plan bude u potpunosti pripremljen, ako Rusija bude spremna da razmatra ovaj plan, onda ćemo biti spremni da razgovaramo zajedno sa našim partnerima i predstavnicima Rusije. A da li će to biti Putin, ili neće biti Putin, kakve veze ima - rekao je Zelenski u intervjuu za "Bi-Bi-Si".

Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Volodimir Zelenski

- Budimo iskreni, ako želimo da završimo rat, a imamo sve snage da to uradimo, i ako svet bude ujedinjen oko Ukrajine, naravno, razgovaraćemo sa onima koji odlučuju o svemu u Rusiji - dodao je on.

Zelenski je takođe ocenio da će morati da pronađe rešenje kako bi osigurao legitimitet vlade ako oružani sukob u zemlji potraje još godinama, piše Informer.

Podsetimo, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da će predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski morati da raspiše referendum za postizanje mira u Ukrajini i dodaje da veruje da ukrajinski predsednik ne može doneti tako bolne i važne odluke sam, bez saglasnosti naroda.

Foto: AP/ Sergei Guneyev

Vladimir Putin

Kličko je u intervjuu za Korijere dela Sera ocenio da bi izlaz za Zelenskog mogao biti stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, ali je dodao da nije siguran da je Zelenski spreman da se odrekne centralizovane moći koju mu je garantovalo ratno stanje koje je na snazi od prvog dana ruske invazije.

- Zelenski je previše moći koncentrisao u svojoj kancelariji. Posledica toga je da je parlament izgubio svaku relevantnu ulogu. Nikada ne smemo zaboraviti da je naša država demokratska i povezana s tradicijom evropskih vlada - rekao je Kličko.

On je istakao da je uvek apsolutno podržavao ratno stanje dok je ono služilo za nacionalnu mobilizaciju i garantovanje jedinstva zemlje, ali da sada Ukrajina mora da izbegne da sve važne odluke budu poverene samo predsedniku.

Prema oceni Klička, sledeći meseci biti vrlo teški za Zelenskog jer će morati da donese odluku da li da nastavi rat sa novim žrtvama i razaranjima ili da razmotri teritorijalni kompromis sa Rusijom.

Foto: youtube.com/andrey buzarov

Vitalij Kličko

- Da se razumemo, moramo pobediti u ratu, ali situacija je sve komplikovanija jer to zavisi od pomoći koja stiže od saveznika, bila bi noćna mora ako bismo morali da se borimo još dve godine - ocenio je gradonačelnik Kijeva.

On je rekao da će sarađivati sa Donaldom Trampom ako bude izabran na američkim predsedničkim izborima u novembru.

- Ono što se u SAD govori o Ukrajini pre glasanja biće veoma drugačije posle izbora. Republikanska stranka je uvek bila antiruska, ne vidim zašto bi sada podržavala (predsednika Rusije Vladimira) Putina - dodao je Kličko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading