OVA EVROPSKA ZEMLJA SE SPREMA ZA OFANZIVU? NATO članica povećava vojni budžet na najvišu stopu u alijansi

Autor:

Svet

13.07.2024

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je jedna od najvokalnijih članica NATO pakta kada je u pitanju sukob u Ukrajini

OVA EVROPSKA ZEMLJA SE SPREMA ZA OFANZIVU? NATO članica povećava vojni budžet na najvišu stopu u alijansi

Foto: Profimedia /General Dynamics

Poljska najavljuje da će sledeće godine povećati svoju vojnu potrošnju sa 4,2 odsto na 5,0 odsto.

Poljska je do sada trošila 4,2 odsto BDP na odbranu, a predsednik države Andžej Duda najavio je da će se zalagati da vojni budžet države skoči na 5 odsto do sledeće godine.

Poljska je jedna od najvokalnijih članica NATO pakta kada je u pitanju sukob u Ukrajini, a poljske vlasti su već zauzele čvrst stav prema Rusiji i tome da alijansa treba da zauzme agresivniji stav.

Podsetimo, vojni avion M-345 srušio se danas na severu Poljske, prenose mediji.

Prema navodima lokalnih medija, u pitanju je bio trenažni let.

Do nesreće je došlo u bazi NATO-a u Gdinji, a ubrzo nakon toga društvenim mrežama počeo je da se širi snimak pada u kom se vidi kako avion eksplodira.

Kako pišu mediji, pilot nije uspeo da se katapultira, a navodno je bio sam u avionu.

Takođe pre nekoliko dana lovac MiG-29 ukrajinskih oružanih snaga uništen je u vazdušnoj bazi Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti udarom ruskog mobilnog balističkog raketnog sistema kratkog dometa Iskander, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Posada mobilnog balističkog raketnog sistema kratkog dometa Iskander izvela je raketni udar na pistu aerodroma Dolgincevo. Kao rezultat, uništeni su borbeni avion MiG-29 ukrajinskih oružanih snaga, oružje vazduh-zemlja i vozila vazduhoplovnotehničke službe - saopštilo je Ministarstvo.

Rusi su objavili i snimak operacije iz vazduha. Na njemu se vidi trenutak snažne eksplozije i gusti oblak dima koji se potom diže visoko u vazduh. 

Moskva je u utorak izvestila da je s taktičkim raketnim sistemom Iskander-M izvršen napad na ukrajinske ratne avione u vazdušnoj bazi Mirhorod, pri čemu je uništeno pet operativnih višenamenskih borbenih aviona Su-27, dok su još dva oštećena...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading