TRI EVROPSKE NATO DRŽAVE POTPISALE SPORAZUM: Ako krene ono najgore, ovo će biti od ogromne važnosti

Autor:

Svet

11.07.2024

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine povećala je hitnost kako za NATO, tako i za Evropsku uniju da ubrzaju pripreme

TRI EVROPSKE NATO DRŽAVE POTPISALE SPORAZUM: Ako krene ono najgore, ovo će biti od ogromne važnosti

Foto: Printskrin/youtube

Rumunija, Bugarska i Grčka potpisale su u četvrtak sporazum koji omogućava brzi prekogranični pokret trupa i oružja ka istočnom krilu NATO, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine povećala je hitnost kako za NATO, tako i za Evropsku uniju da ubrzaju pripreme, uključujući sposobnost brzog slanja pojačanja u slučaju iznenadnog sukoba sa Moskvom. 

NATO je svojim članicama saopštio da previše birokratije ometa kretanje trupa širom Evrope.

Planirani harmonizovani vojni koridor između tri NATO i EU države je jedan od dva takva mobilna koridora dogovorena na marginama NATO samita u Vašingtonu.

Cilj je "optimizacija transportnih koridora kako bi se odgovorilo na potrebe vojne mobilnosti stvaranjem putnih i železničkih linija snabdevanja između članica, smanjenjem birokratije u mirnodopskim uslovima i maksimizacijom efikasnosti u vanrednim situacijama", saopštilo je rumunsko Ministarstvo.

Tri države bi takođe mogle povezati svoje luke u Egejskom i Crnom moru.

Rumunija i Bugarska već su deo zajedničkog napora sa Turskom da deaktiviraju zalutale mine u Crnom moru.

U četvrtak su ministri odbrane Rumunije i Bugarske takođe potpisali memorandum o osnivanju regionalnog centra za specijalne operacije koji će planirati i upravljati snagama specijalnih operacija Alijanse u crnomorskom regionu, prenosi Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading