U TOKU SU KRVAVE BORBE ZA OVO TVRDO UKRAJINSKO UPORIŠTE! Rusi stigli do centra grada! (VIDEO)

Autor:

Svet

13.07.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

32. mehanizovana brigada Ukrajine objavila je snimak razorenog grada

U TOKU SU KRVAVE BORBE ZA OVO TVRDO UKRAJINSKO UPORIŠTE! Rusi stigli do centra grada! (VIDEO)

Foto: RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS SERVICE / TANJUG/AP

Intenzivne borbe nastavljaju da se vode na frontu u Donjecku, jednoj od teritorija u Ukrajini, koje su od početka rata pretrpele najveća razaranja.

Ruska vojska tvrdi da su napredovali do centra Njujorka, ukrajinskog grada u kom je pre rata živelo 10.000 stanovnika.

Foto: Profimedia Mike Nelson Afp Profimedia, Liveuamap

Toreck i Njujork

U sredu, ukrajinske trupe su odbile 24 neprijateljska napada na Toreck i okolna mesta, saopštio je portparol ukrajinske vojske Nazar Volosni.

Neki od napada odbijeni su i u Njujorku, koji se nalazi desetak kilometara južno od Torecka, a koji delimično kontroliše ruska vojska.

Pre rata u Torecku je živelo oko 30.000 ljudi

- Rusija je uspela da neuobičajeno napreduje u pravcu Njujork-Toreck. Ovaj fornt je od februara 2022. godine u velikoj meri bio veoma statičan. Oni su napredovali uglavnom zbog rotacije ukrajinskih vojnika. Krajem juna, komandanti su 24. mehanizovanu brigadu premestili iz rejona Toreck-Njujork, a Rusi su uspeli da iskoriste situaciju - objašnjava vojni analitičar Emil Kastelmi.

Sličnog stava je i drugi analitičar Rob Li sa Instituta za spoljnu politiku.

- Rusi napreduju u Njujorku. Iako bi mogli da budu napadnuti s boka, trenuto nema nikog da izvede takav manevar. Ruske snage napreduju u regionu oko njujorka i Krupjanska - objasnio je Li.

Ukrajinci negiraju da su Rusi ušli u Toreck

32. mehanizovana brigada Ukrajine objavila je snimak razorenog grada Torecka.

- Situacija na ovoj strani se nije značajno promenila - rekao je portparol Operativno-taktičke grupe Horticija, koja je u sastavu ukrajinske vojske.

- Neprijatelj izvodi borbena dejstva van grada, nema neprijatelja unutar grada Torecka - rekao je ukrajinski oficir Nazar Volosin.

On takođe navodi da rusko vazduhoplovstvo neprekidno izvodi napade na ovaj grad (još uvek delimično naseljen) uz pomoć navođenih bombi i projektila, dok ruske kopnene jedinice koncentrišu borbene snage u tom području i u drugim na frontu u istočnoj Ukrajini.

Oni takođe tvrde da su te teritorije ostale pod kontrolom Kijeva u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Vlasti u Rusiji su u četvrtak saopštili da "su zauzeli novo selo u istočnoj Ukrajini", dok njihove trupe nastavljaju da napreduju ka ukrajinskim odbrambenim linijama, ali za sada bez većeg prodora.

Ovo malo selo, Voskhod, nalazi se u blizini Očeretina, još jednog sela koje su ruske trupe već zauzele, piše Telegraf.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading