UKRAJINCI BESNE ZBOG RUSKOG JELOVNIKA U UN: "Pogledajte ga! To nisu ljudi, to su kanibali!" (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

10.07.2024

21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svečanost je usledila dan nakon što su ruske snage izvele raketni napad na Kijev

UKRAJINCI BESNE ZBOG RUSKOG JELOVNIKA U UN: "Pogledajte ga! To nisu ljudi, to su kanibali!" (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Anton Shtuka

Kyiv Independent, ali i Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, koji redovno na X-u objavljuje novosti o ratu u Ukrajini, preneli su vest da je Rusija u utorak bila domaćin ručka povodom ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, a da je na jelovniku, između ostalog, bilo ukrajinsko jelo Chicken Kyiv (ili Chicken Kiev).

Kyiv Independent se pozvao na informacije medijske kuće Ukrinform, a Geraščenko je na X-u objavio i fotografiju navodnog jelovnika iz kojeg se to jasno vidi.

- Ova bića koja su izgubila svoj ljudski oblik još jednom su pokazala svetu da su kanibali. To već svi znaju - komentarisao je na X-u Geraščenko.

Naime, svečanost je usledila dan nakon što su ruske snage izvele raketni napad na dečju bolnicu Ohmadit u Kijevu, u kojem su ubijene dve i ranjene 32 osobe.

Osmoro dece je hospitalizovano nakon napada.

Savet bezbednosti sastalo se u utorak kako bi raspravljao o ruskom napadu na hitnom sastanku.

Neposredno nakon zasedanja rusko izaslanstvo priredilo je svečani ručak, piše Kyiv Independent te ističe da fotografija jelovnika otkriva da je glavno jelo bilo upravo Chicken Kiev.

- Moralna degradacija ruske diplomatije je očita - rekao je za Ukrinform Sergij Kislicja, ukrajinski stalni predstavnik u SB UN. Kislicja je takođe rekao da je ručak plaćen "krvavim novcem".

Tokom hitnog sastanka, više članova SB UN oštro je osudilo ruski raketni napad, dok je rusko izaslanstvo odbacilo odgovornost.

- Da je to bio ruski projektil, od zgrade ne bi ostalo ništa, a deca i većina odraslih bi bila mrtva, pre nego ranjena - rekao je tokom sastanka Vasilij Nebenzja, ruski izaslanik pri UN.

Nakon udara na dečju bolnicu, brojni stručnjaci i ukrajinske bezbednosne službe tvrdili su da je napad izveden ruskim projektilom Kh-101, ali Moskva je to opovrgavala, tvrdeći ponovo da njihove snage ne gađaju civilne mete i odgovornost za incident prebacivala na Ukrajince.

U utorak je i istraživačka stranica Bellingcat potvrdila da je analiza pokazala, uključujući snimke s društvenih medija i 3D model projektila, a stručnjaci za projektile potvrdili da je ruska krstareća raketa Kh-101 pogodila dečju bolnicu, čime se opovrgavaju tvrdnje ruskih i proruskih izvora koji su poricali odgovornost.

Rusija je 1. jula preuzela predsedavanje SB UN. Svaka od 15 članica SB UN, uključujući Rusiju, predsedava mesec dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading