UKRAJINCI PLAĆAJU GREŠKE ZAPADA! Orban osuo paljbu: "EU se vodi strategijom - oni ratuju i ginu, mi dajemo novac"

Autor:

Svet

25.08.2023

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska vlada ne menja stav o Ukrajini, zalažući se za momentalni prekid vatre i početak mirovnih pregovora.

UKRAJINCI PLAĆAJU GREŠKE ZAPADA! Orban osuo paljbu: "EU se vodi strategijom - oni ratuju i ginu, mi dajemo novac"

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, AP

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je strategija zapadnih zemalja u odnosu na sukob u Ukrajini duboko pogrešna, a tu grešku pre svega plaćaju sami Ukrajinci.

Šef mađarske vlade je podsetio da je od samog početka bio gotovo jedini lider u EU koji se zalagao za "lokalizaciju" sukoba u Ukrajini i protiv snabdevanja oružjem.

- Naprotiv, EU je ovom sukobu dala globalni karakter, verujući da ako obezbedi novac i oružje, a Ukrajinci daju svoje živote, onda će Rusi biti poraženi. Ispostavilo se, međutim, da ova strategija ne vodi do pobede nad Rusima - rekao je Orban.

On tvrdi da ova strategija samo produžava sukob i "vodi samo tome da će ljudi nastaviti da ginu".

- Vreme prolazi, a svakog dana u Ukrajini umire 600-800 ljudi. Ovo je politička i strateška greška, za koju plaćamo ogromnu cenu, ali najviše plaćaju Ukrajinci - kaže Orban.

Takođe je primetio da u Evropskoj uniji, gde prema njegovim tvrdnjama i dalje vladaju militantna raspoloženja, nije uobičajeno javno iznositi takve stavove.

- Takvo mišljenje se čak i ne iznosi u zapadnom svetu, jer ako ga iznesete u medijima ili na nekom forumu, onda ćete biti izviždani - rekao je Orban.

Ipak, mađarska vlada ne menja stav o Ukrajini, zalažući se za momentalni prekid vatre i početak mirovnih pregovora. Prema Orbanovim rečima, Mađarska smatra da je neophodno što pre prekinuti neprijateljstva, a zatim pristupiti izradi mirnog plana za rešavanje ukrajinskog sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading