KOMŠIJE SE SPREMAJU ZA NAJGORE! Ovi gradovi biće POPLAVLJENI?! Poslato HITNO upozorenje stanovništvu! (VIDEO)

Autor:

Svet

03.10.2024

22:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve mere su preduzete kako bi se priobalna mesta i gradovi odbranili od nabujalih reka

KOMŠIJE SE SPREMAJU ZA NAJGORE! Ovi gradovi biće POPLAVLJENI?! Poslato HITNO upozorenje stanovništvu! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/RTL

Zbog kiše koja i dalje pada može se očekivati daljnji porast vodostaja Kupe u noći na petak te uvođenje vanrednih mera od poplava kod Karlovca zbog Kupe te na Uni kod Hrvatske Kostajnice, rekla je ministarka Marija Vučković.

- Što se tiče Save u toku je ispuštanje u našu prirodnu retenciju Lonjsko polje kako bi se smanjile velike vode - rekla je za Dnevnik HRT-a ministarka zaštite prirodne sredine i zelene tranzicije Marija Vučković.

Naglasila je da se vanredne mere uvode, pripremne radnje su obavljene pa je sistem spreman za odbranu.

Upozorila je da postoji rizik kod dela prigradskih naselja grada Karlovca kao i plavljenja dela šetnica Hrvatske Kostajnice. Uvedeni su mehanizmi, poput montažnih barijera koji su bili u testnoj fazi u martu i čine sve što je moguće, istakla je Vučković.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda rekao je za Dnevnik Nove TV da će stalne padavine dovesti do sekundarnog vodenog talasa reka Kupe i Save.

 U gornjem toku Kupe uvedene su vanredne mere odbrane od poplava, a u okolini Gospića izlili su se manji bujični vodotokovi.

U petak se očekuje da će nivo vodostaja na području Karlovca biti na nivou iznad 800 centimetara što su, ističe Novosel, vrlo retki i visoki vodostaji.

Upozorio je da bi mogli biti ugroženi objekti koji se nalaze najniže uz obalu Kupe, nizvodno od centra Karlovca.

Na području Zagreba u petak se očekuje uvođenje redovnih mera odbrane od poplava radi formiranja vodenog talasa reke Save u Sloveniji.

Direktorijat civilne zaštite objavilo je na platformi X da su Hrvatske vode uspostavile vanredne mere odbrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, a vezano na visinu vodostaja reke Jazmak, gde je zabeleženo izlivanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading