BEBA UMRLA U MATERICI, MEDICINSKA SESTRA ODBILA DA POZOVE LEKARA! KBC pokušao da "opere ruke", sada mora da plati 60 hiljada evra roditeljima

Autor:

Svet

18.09.2024

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka dobila napad nesnosnih bolova, nije mogla da se pomeri

BEBA UMRLA U MATERICI, MEDICINSKA SESTRA ODBILA DA POZOVE LEKARA! KBC pokušao da "opere ruke", sada mora da plati 60 hiljada evra roditeljima

Foto: Shutterstock

Slučaj koji se dogodio još 2005. godine, kada je R. K. došla u Petrovu bolnicu u Zagrebu zbog jakih bolova pri kraju rizične trudnoće, konačno je dobio sudski epilog i to posle 19 godina. Zbog nesavesnog lečenja njena beba umrla pri porođaju, a ona je tek ovih dana dočekala kraj procesa i odštetu, koja je na kraju ispala znatno manja od one koju je tražila, preneo je portal "Index".

Kako stoji u presudi, tada 37-godišnja R. K. stigla je u bolnicu u 35. nedelji trudnoće zbog jakih bolova i stezanja u leđima i dijareje. U tužbi je navela da je četiri meseca pre toga imala dve operacije uterusa, da je pre toga sedam godina bila neplodna i da je osoblje bolnice zanemarilo hitnost njene situacije, što je na kraju dovelo do smrti njenog deteta u maternici.

- Dobila je napad nesnosnih bolova u leđima, nije mogla da se pomeri, pa je pozvana dežurna sestra koja je odbila da pozove njenog lekara dr. G. Z., koji je te noći bio dežuran i koji je pred kraj vodio njenu trudnoću, a isto je tako odbila da pozove i drugog dežurnog lekara dr. D. B., koji je takođe bio upoznat s njenom rizičnom trudnoćom - navela je u tužbi.

Ona je tvrdila da su usled nesavesnog lečenja nastupile komplikacije, a kada je zatražila da se izvrši carski rez, niko se iz lekarske ekipe nije obazirao.

- Njena je beba umrla u maternici, a porođaj je zatim obavljen krajnje nestručno i na nedopušten način, što je direktno ugrozilo i život R. K. budući da je došlo do rupture uterusa zbog čega je učinjena eksplorativna laparotomija - dodaje se u tužbi.

Republika

Foto: shutterstock.com

Nemar lekara doveo do tragedije

Bolnica negirala propuste u lečenju

Bolnica je u potpunosti odbacila njin tužbeni zahtev i tvrdili su da je lečenje obavljeno prema svim pravilima struke. Tvrdili su da je beba umrla od gušenja pupčanom vrpcom, što lečnici nisu mogli da spreče i da je porođaj zatim izveden prema uobičajenoj proceduri.

Ipak, iskazi tri veštaka nisu išli u korist lekarskom timu. Najveći je propust, stoji u presudi, bio u tome što trudnici nisu pravovremeno napravili CTG koji bi pokazao stanje ploda, sprečio smrt deteta i pokazao da je porođaj trebalo dovršiti carskim rezom.

- Kako, dakle, iz prihvaćenih delova nalaza i mišljenja veštaka jasno proizlazi da je moguće da bi se dete rodilo živo i da kod oštećene ne bi došlo do rupture maternice u slučaju da nije bilo propusta utuženih u pružanju zdravstvene zaštite oštećenoj, a koji je propust prethodio stezanju pravog čvora pupčane vrpce, to je za zaključiti da su oštećeni dokazali postojanje uzročnoposledične veze između utuženih štetnih posledica i postupanja lekara kojima je njihovom detetu oduzeta mogućnost za život - zaključila je sutkinja.

R. K. i njen suprug ukupno su tražili 98.524,04 evra, a iznos koji su dobili otprilike je upola manji. Sutkinja je R. K. na račun pretrpljene duševne i fizičke boli dodelila 32.800 eura, a njenom suprugu 27.000 evra.

Odštetu joj mora isplatiti KBC Zagreb, koji je matična ustanova Klinike za ženske bolesti i porođaj, a takođe moraju platiti troškove sudskog postupka. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti.

(Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading