NOVA ODLUKA SKOPLJA RAZBESNELA ALBANCE: Napeta situacija u Severnoj Makedoniji?!

Autor:

Svet

14.09.2024

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici albanske zajednice već su izrazili nezadovoljstvo ovom odlukom

NOVA ODLUKA SKOPLJA RAZBESNELA ALBANCE: Napeta situacija u Severnoj Makedoniji?!

Foto: Youtube/Printscreen/Сител Телевизија

Nova odluka vlade u Severnoj Makedoniji izazvala je burne reakcije u javnosti. Naime, odlučeno je da se albanski jezik ukloni sa putokaza na auto-putu Blaće-Skoplje, što je izazvalo negodovanje dela stanovništva.

Zakonska obaveza i njeno kršenje

Prema važećem zakonu, na putokazima u ovoj zemlji mora biti istaknut i albanski jezik.

Međutim, nova odluka je suprotna ovoj zakonskoj odredbi, te su tabele na albanskom jeziku uklonjene i zamenjene novim na kojima se pojavljuju makedonski, engleski i francuski jezik, ali ne i albanski.

Reakcija javnosti

Ova promena izazvala je polemike među građanima, a portal llapi.info ističe da je preduzeće JP "Državni putevi" zaduženo za uklanjanje tabli na albanskom jeziku sa svih puteva kojima upravlja.

Predstavnici albanske zajednice su izrazili nezadovoljstvo ovom odlukom, ističući da je važno očuvati jezičku ravnopravnost.

Budući sastanak i moguće promene zakona

Predsednik Ustavnog suda Severne Makedonije Darko Kostadinovski najavio je održavanje sastanka na kojem će se raspravljati o eventualnom ukidanju tri člana albanskog jezika iz Zakona o primeni jezika.

Ovo će svakako biti tema koja će privući pažnju javnosti i koja će uticati na dalji tok događaja.

Severna Makedonija se suočava sa kompleksnim jezičkim i nacionalnim pitanjima, a ova najnovija promena izazvaće dodatne rasprave i analize u društvu.

Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati i da li će biti mogućih kompromisa ili promena u vezi sa upotrebom albanskog jezika u javnom prostoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading